23948sdkhjf

Ny metod för aluminiumåtervinning

Stena Aluminium kan med en ny unik metod kyla aluminiumslagg och återvinna upp till 2000 ton mer aluminium ur restprodukten.
Med tekniken kan bolaget även ta bort en mängd tunga transporter och minska deponimängderna.

Bolaget har under de senaste åren genomfört ett flertal lyckade satsningar på ny miljö- och produktionsteknik. Ett forskningsprojekt har haft målet att maximera återvinningen av aluminium i hela produktionsprocessen i Älmhult. I verksamheten uppstår slagg som en restprodukt. Den 700 grader varma slaggen innehåller fortfarande över 10 procent aluminium som tidigare gått förlorad när slaggen svalnat långsamt.

Med den nya lösningen kan slaggen kylas ner snabbt och metallerna kan genom en separeringsprocess tas tillvara ur slaggen. På detta sätt går det att pressa ut och återvinna upp till 2000 ton mer aluminium varje år med nuvarande produktionstakt.

– Vi satsar 30 miljoner på den nya kyl- och separeringstekniken, en investering som är avbetald på cirka tre år. På detta sätt ökar vi återvinningen och kan ta bort 80 långväga avfallstransporter till Tyskland, som motsvarar mer än två varv runt jordklotet. Det här innebär att vi behöver deponera betydligt mindre mängder slagg.

– Det är ett positivt exempel på hållbara affärer där ekonomi, miljönytta och säkerhet förenas på samma gång, säger Fredrik Pettersson, VD Stena Aluminium.
Försök och tester är avslutade med gott resultat och under våren 2015 invigs den nybyggda anläggningen i full skala.

– Projektet och anläggningen är ett resultat av vår innovativa produktions- och processutveckling, med stöd av Stena Metallkoncernens F&U, säger Fredrik Pettersson. Tillsammans med leverantören av anläggningen kommer vi också erbjuda aktörer utomlands att köpa lösningen. Mer är på gång, lovande forskningsprojekt pågår även kring hur vi ska ta bort än mer av vårt restavfall, eller till och med göra kommersiella produkter av avfallet. Visionen är en produktion utan några restprodukter, avslutar Fredrik Pettersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064