Grönlutslam testas som täckmaterial för gruvavfall
En kraftfull satsning för att i stor skala utvärdera grönlutslam som täckningsmaterial för gruvavfall pågår just nu som en tvåstegsraket.
Under 2015 kommer metoden att demonstreras i full skala i en av Bolidens nedlagda gruvor, Näsliden.
Gunnar Westin, projektledare för projektet hos SP Processum säger att gruvindustrin har haft svårt att hitta bra material för att täcka gruvavfall så att inte tungmetaller läcker ut i sjöar och vattendrag efter avslutad brytning.
Vid Luleå tekniska universitet, LTU, har forskare vid laboratorieförsök redan konstaterat att alla undersökta typer av grönlutslam klarar kraven för täckning avseende genomsläpplighet. Därav skedde sedan en utredning av de ekonomiska och tekniska möjligheterna att använda grönlutslam som täckning av gruvavfall, med slutsatsen att förutsättningarna för lyckad täckning definitivt fanns.
Under året har ett fältförsök startats med gruvavfall upplagt som en ”vall” med måtten 8 x 50 m och med en höjd av drygt 2 m som innehåller en hårdpackad blandning av grönlutslam och morän. Under 2015 ska vattennedträngningen mätas och därefter kommer gruvavfallet från en nedlagd gruva att testas i full skala under ett år.
Syftet med tätskikten är att erhålla en syrebarriär som minimerar oxidation och metalltransporter över tid. Ju lägre oxidationstakt, desto mindre påverkan på nedströms liggande recipienter.
Grönlutslammet liknar ”Paste” vilket är en metod för behandling av anrikningssand. Grönlutslam kan dock inte användas som det är på grund av dess konsistens. Därför blandas det med morän där slammet fyller igen hålen i moränen. Inblandning av låga halter grönlutslam ger ett stabilt material att bygga med samtidigt som det skapar de ekonomiska förutsättningarna för användning av metoden.
Projektet leds av SP Processum i samarbete med Boliden, Ragn-Sells, MTC, SCA Obbola, Domsjö Fabriker, LTU, Ecoloop och Ramböll. /SP
Vall med gruvavfall byggs, vilken täcks av en hårdpackad blandning av grönlutslam och morän.