Uttjänta textilier ska bli nya fibrer
Bland andra kommer Akademiska Hus och IL Recycling att delta i projektet "Textiles - back to textile" som beviljats 2,5 miljoner kronor av Vinnova och som leds av Wargön Innovation.
I värdekedjan ingår också inblandning av jungfrulig fiber från skogsråvara. I ett delprojekt kommer starka varumärken att ta fram provkollektioner som exempel på tillämpningar för de nya textilerna.
Akademiska Hus är med i ett delprojekt som innebär förprojektering av byggnad och teknisk utrustning för att etablera en pilotanläggning för processerna på Wargön Innovation.
- För oss på Akademiska Hus var förfrågan vi fick om att delta i projektet, ett kvitto på vår kompetens. Att delta innebär en möjlighet att stödja en spännande och banbrytande forskning inom hållbarhet, något som också ligger högt på vår egen agenda, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst.
- Vi är väldigt stolta över att få chansen att medverka i detta spännande projekt för att bygga upp ny teknologi för textilåtervinning. Det nästintill revolutionerande med tekniken för textilåtervinning är att den uppnås genom att bryta ned textilier som samlas in. Därefter kan man tillverka nya fibrer som i sin tur kan vävas till nya textilier. Detta ger helt nya möjligheter att sluta återvinningscykeln där inget blir över, säger Magnus Gyllenrapp, chef för enheten Innovation & Affärsutveckling på IL Recycling. Pengarna som nu tilldelas projektet kommer primärt gå till att utveckla en provanläggning för uppskalning av den nya teknologin avseende cellulosabaserad textilmassa från återvunna kläder.
Projektet inkluderar även ett arbete för att tydliggöra legala, operativa och finansiella strukturer för att etablera och driva en pilotanläggning för textilåtervinning på ett hållbart sätt.
Övriga partner i projektet är bland andra Högskolan i Borås, KTH, Högskolan Väst, Re:newcell, Innventia, Södra, Ragnsells, IL Recycling, Röda Korset, Nudie Jeans, Svenskt Konstsilke samt Vänersborgs kommun.
Det tvååriga Vinnovaprojektet har en total budget på 8 miljoner kronor. Projektet leds av Wargön Innovation som arbetar med att koordinera och utveckla projekt som tar nya materialinnovationer från laboratorienivå i skalan gram till pilotvolymer i skalan kilo, för att möjliggöra kommersiella etableringar i skalan ton.