23948sdkhjf

Olivavfall blir till värme och elektricitet

Biogas2PEMFC är ett svenskt forskningsprojekt som syftar till att nyttja det giftiga avfallet från produktionen av olivolja till att skapa värme och alstra elektricitet.
Carina Lagergren, universitetslektor på avdelningen för tillämpad elektrokemi på KTH och den som ansvarar för forskningsprojektet, säger att det handlar om ett nytt sätt att både ta hand om avfall och samtidigt framställa elektrisk energi.

Vid framställning av olivolja genereras väldigt mycket restprodukter, då det krävs mellan 3 500 och 5 000 oliver (cirka 6 kilo) för att få en liter olja. Mängden avfall som uppstår ur olivoljeproduktionen är således betydande. Avfallet innehåller bland annat giftiga ämnen som fenol, karboxylsyra och bekämpningsmedel.

Spanien rankas som världens största exportör av olivolja. I en fabrik i Malaga, där man framställer olivolja har KTH etablerat en testanläggning, tillsammans med andra samarbetspartners.

– Idag producerar anläggningen runt 2 kilowatt el, men det finns planer från olivoljeproducentens sida att skala upp elproduktionen till 200 kilowatt vilket motsvarar hälften av olivoljefabrikens elkonsumtion, säger Carina Lagergren.

Själva omvandlingsprocessen är en trestegsraket vilken börjar med en cistern där avfallet förmultnar och bryts ner till biogas, bestående av metangas, koldioxid och svavelföreningar. I nästa steg konverteras biogasen till enbart koldioxid och vätgas, som sedan kan användas i en bränslecell. När syre förs in i bränslecellen reagerar den med vätgasen för att skapa värme och elektricitet. Processen tillintetgör samtidigt avfallets giftighet och det som nu är kvar kan riskfritt återbördas till naturen.

Enligt Lagergren har det viktigaste varit att hitta en lösning på avfallsproblemet, ett sätt att hantera de stora mängder restprodukter som kommer från olivoljeproduktionen.

Biogas2PEMFC finansieras av EU och förutom KTH är även Powercell Sweden AB, grekiska Helbio, spanska Idener, Leitat, Faeca och Ingenostrum samt brittiska Marches Biogas Ltd involverade. /KTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078