Miljösmart hjälm av svensk skogsråvara
Svenska utvecklingsbolaget Cellutech har som första företag i världen börjat tillverka produkter av förnybar nanocellulosa.
Gelen luftsätts genom att den vispas till ett skum som torkas. Skummet går under varumärket Cellufoam. Enligt Cellutechs utvecklingschef Åsa Ek kom idén att vispa skum av nanocellulosa från en forskargrupp på WWSC under ledning av Professor Lars Wågberg. Cellutech ville se om det gick att överföra tekniken till industriell skala.
Åsa Ek säger att företagets nanocellulosaskum är mer resistent och inte lika ömtåligt och känsligt för sprickor under torkningen som frystorkade nanocellulosaskum. Att Cellufoam dessutom torkas med vanlig värme borde också vara fördelaktigt. Teoretiskt gör detta materialet lämpligt för en storskalig industritillverkning, skriver Plastforums systerportal papernet.se.
I dagsläget finns ingen specifik slutapplikation. Företaget arbetar därför i sitt laboratorium på Tekniska högskolan i Stockholm, med olika egenskaper på cellulosaskummet. I dag testas serier av materialet som sedan arkas i olika format för att se vilka egenskaper som går att få fram. Cellulosaskummen kan sedan exempelvis lamineras i olika strukturer.
– Vi vet ännu inte inom vilken applikation vårt nanocellulosaskum kommer att slå igenom och därför gör vi material med olika egenskaper; tjockt och styvt eller tunt och flexibelt, säger Åsa Ek.
Nu pågår arbetet med att hitta ett antal lämpliga användningsområden. På senare tid har efterfrågan på förnybara och bionedbrytbara skummaterial som kan ersätta skumplaster varit stor.
– Det är olika branscher som hör av sig med frågor. Här finns de som idag arbetar med polymermaterial som skumplast och som utsätts för påtryckningar från sina kunder att ersätta sina oljebaserade material med biomaterial, säger Paula Martirez, Affärsutvecklingschef på Cellutech.
Men intresset hos biltillverkare att ta fram lättviktskonstruktioner i bilar finns också, medan skogsindustrin har andra drivkrafter. De arbetar redan med miljövänliga material och vill tillverka en ny nanocellulosaprodukt.
Att arbeta med processen är en utmaning och det kommer att ta ett tag innan cellulosaskummen blir kommersiella produkter. Men redan idag ingår Cellutechs material i en cykelhjälm, vilken nyligen togs fram av Skogsindustriernas inspirationsmiljö Ekoportal 2035. En hjälm - helt baserad på skogsråvara.
Hjälmen består av ett yttre skikt av träfaner och remmarna är tillverkade av slitstarkt papper. Den stötdämpande insidan består av den miljövänliga nanocellullosan, vilket till utseende och egenskaper påminner om frigolit.
– Cykelhjälmen är ett utmärkt sätt att visa hur cellulosa kan användas på nya och oväntade sätt. Nanocellulosa har en stor potential för innovativa produkter och applikationer som inte tidigare funnits på marknaden. Dessutom är den helt nedbrytbar. Skulle du glömma hjälmen i skogen kan den så småningom bli näring till ett nytt träd igen, säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech./papernet.se