23948sdkhjf

Cirkeln för Mistra Closing the Loop slöts

Under tre år har sju forskningsprojekt arbetat med att sluta cirkeln för bi- och restprodukter från industrin, även kallade sekundära råvaror.
När deltagarna samlades i mitten av november för att hålla sitt slutseminarium redovisade samtliga projekt sina resultat och diskuterade hinder och möjligheter inom området.

Lena Smuk, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har samlat lärdomar från samtliga projekt och kan bland annat konstatera att jungfruliga material är för billiga, eftersom de inte bär sina miljökostnader.

-Det behövs en ny politik som underlättar för de sekundära råvarorna, säger Smuk.

Ett av de sju forskningsprojekten har handlat om bioplast. Projektet har bland annat studerat hur många gånger det går att återvinna bioplast, tillverkad av exempelvis cellulosa eller stärkelse. Ignacy Jakubowicz, SP, ledare för projektet Green Plastics, menar att bioplaster som passerat konsumentledet är svåra att återvinna, eftersom dess struktur förstörs av slitage. Vi måste få in dem i återvinningssystemet annars blir de inte hållbara, sa han.

Ett annat projekt har handlat om fosfor, vår nästa stora miljöfråga. Projektet, PhosRec, har funnit flera sätt att återvinna fosfor ur vatten från processindustrin, men eftersom varje avloppsström är unik är flera metoder möjliga.

- Vi har bland annat kunnat fälla fosforn som struvit, ett långsamverkande gödningsmedel. Nu gäller det bara om bönderna accepterar detta som gödning, sade Rikard Ylmén från Chalmers.

En success story, enligt programchefen Evalena Blomqvist, har handlat om slagg från smältning av aluminiumskrot, vilket visat sig vara en perfekt ingrediens vid tillverkning av stål. Projektet, Quick Flux, har visat att istället för att slaggen läggs på deponi kan så gott som allt aluminium tas tillvara. Dessutom minskar energikonsumtion, koldioxidutsläpp och importen, eftersom de svenska stålverkens behov täcks helt. /closingtheloop.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094