23948sdkhjf

Småskalig uppgradering av biogas kan vara lönsamt

Småskalig uppgradering av biogas till fordonsbränsle kan vara ett sätt att öka lönsamheten i gårdsbiogasanläggningar. Inom ramen för EU-projektet "Record Biomap" arbetar SP-forskare i Uppsala för att synliggöra den teknikutveckling som bedrivs inom området småskalig biogasproduktion och då med speciellt fokus på uppgradering av biogas.
Forskarna vid SP Jordbruk och Livsmedel (f d JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik) deltar i projektet tillsammans med polska forskare från UWM (University of Warmińsko-Mazurski) under ledning av tyska bioenergiinstitutet DBFZ (Deutsches Biomasseforschungszentrum). Arbetet handlar om att främja utveckling av innovativa tekniker i hela biogaskedjan, från förbehandling av substrat och rötning, fram till uppgradering av biogas till förnybart biometan som kan användas som fordonsgas.

– Här i Uppsala fortsätter vi det arbete vi påbörjade i EU-projekten SE Biomethane och Biogas3 för att främja småskalig biogasteknik. Nu ska vi fokusera på att skapa ett nätverk av intressenter som exempelvis kan gå vidare i gemensamma projekt för att utveckla tekniken vidare mot marknadsintroduktion, säger Gustav Rogstrand på SP Jordbruk och livsmedel.

Erbjuda biometan till jordbruket
Idag är det endast på storskaliga biogasanläggningar som det är lönsamt att uppgradera biogas till drivmedelskvalitet (biometan). Men en mer kostnads- och energieffektiv uppgradering skulle kunna ge ägarna till små och medelstora biogasanläggningar möjlighet att erbjuda biometan som fordonsbränsle även på landsbygden och till jordbrukssektorn. Den el- och värmeproduktion som småskalig biogas ofta används till i dag, lider av bristande lönsamhet. En mer kostnads- och energieffektiv teknik skulle även kunna användas på små avloppsreningsverk som rötar sitt slam och på små livsmedelsindustrier om de vill göra biogas av biprodukter och avfall.

I projektet ska man scanna av 15 europeiska länder när det gäller lagstiftning och finansieringsstöd för småskalig biogasteknik, och dessutom identifiera möjliga finansieringsvägar för fortsatt teknikutveckling och marknadsintroduktion.

– Vi söker kontakt med viktiga aktörer för ett fortsättningsprojekt, då vi ska utveckla tekniken vidare och hjälpa till att lansera mogen teknik på marknaden. Det kan vara utvecklare av småskalig teknik, ägare av en småskalig biogasanläggning, forskare eller organisationer och beslutsfattare, säger Gustav Rogstrand.

Biometan-karta för kontakt
För att underlätta kontakten med aktörer för framtida samarbeten, har man skapat en ”Biometan-karta” . Kartan är en plattform som presenterar små och medelstora företag, branschaktörer och forskningsinstitutioner i Europa som undersöker ovan nämnda tekniker. Detta online-nätverk stöder och förstärker nya nationella och internationella projektidéer, informerar om aktuella juridiska, administrativa och politiska ramvillkor och uppmanar alla berörda parter till regelbundna workshops, där den senaste tekniken presenteras.

Alla små och medelstora företag och institutioner som arbetar inom området uppmanas att ansluta sig till plattformen och dra nytta av nätverket. En första teknisk workshop om små och medelstora biometananläggningar ska äga rum den 28 mars 2017 i Leipzig, Tyskland. Mer information om workshopen finns på projektets webbplats .

EU-projektet Record Biomap startade den 1 april 2016 och pågår till mars 2018. DBFZ är projektkoordinator och i projektet deltar också polska University of Warmińsko-Mazurski (UWM) från Olzstyn och Jordbruk och Livsmedel vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (f d JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik) i Uppsala. Projektet har en total budget på 4,9 miljoner kronor, varav 1,4 miljoner kronor går till SP.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062