80 miljoner till nytt klimatpolitiskt program
Med 80 miljoner kronor i ryggen ska Mistras nya klimatpolitiska program, Mistra Nepsis, ta sig an det tuffa målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser till år 2045. IVL Svenska Miljöinstitutet leder programmet och bildar tillsammans med Chalmers och ett stort antal andra universitet, högskolor, industrier och organisationer ett starkt konsortium. Fokus är på tre områden: bostäder, transporter och transportinfrastruktur.
Det är en av Mistras största satsningar hittills på ett enskilt program. Mistra Nepsis – Non-Emission Products and Services in Sweden – har ambitionen att bidra till klimatneutrala produkter och tjänster. Det handlar dels om nya tekniska lösningar, dels om att utveckla styrmedel och affärsmodeller. Programmet ska föreslå hur svensk industri kan ställas om för att vi ska klara målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, senast 2045.
För att göra detta kommer man arbeta med sektoröverskridande analyser av försörjningskedjor för byggnader, transporter och transportinfrastruktur. Tillsammans svarar dessa för 75 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.
– Vi vill visa hur Sverige och svenska företag kan bli föregångare i att tillhandahålla produkter och tjänster med låga koldioxidutsläpp som efterfrågas på en global marknad, säger Filip Johnsson på avdelningen Energiteknik, Chalmers.
– Satsningen ska stödja såväl Sveriges internationella åtaganden enligt Parisavtalet som nationella klimatmål, i syfte att få ner samhällets utsläpp av koldioxid, säger Åke Iverfeldt, Mistras vd. Vår förhoppning är att Mistra Nepsis ska leda till konkreta tekniska lösningar, men också komma med nya förslag på hur samhälle och myndigheter med styrmedel och andra åtgärder kan uppnå tydliga resultat.
– Det är en stark grupp akademiska organisationer, flera av dem har också deltagit i Mistras tidigare klimatforskning. En annan styrka med förslaget, som styrelsen betonade i sitt beslut, var helhetsgreppet, att man inkluderar flera samhällssektorer i forskningen, säger Thomas Nilsson, ansvarig för programmet på Mistra.
Med en total budget på 80 miljoner kronor över fyra år – där Mistra står för 56 miljoner kronor och medverkande organisationer står för resterande 24 miljoner kronor – är det en av stiftelsens största satsningar hittills på ett enskilt program. Programmet kommer att starta under våren 2017 och löpa under fyra år.