23948sdkhjf

Producenterna måste ta ansvar för giftfria kretslopp

Sverige har kommit långt i arbetet med att sluta kretsloppen. Restprodukter och avfall tas tillvara för att ges nytt värde som energi eller i tillverkning av nya material. Men ju mer vi tar tillvara, desto viktigare blir det att se till att farliga ämnen fasas ur kretsloppet. För att nå en cirkulär ekonomi måste producenterna ta ett större ansvar och se till att deras produkter kan återvinnas. Detta framkommer i en ny rapport från Avfall Sverige i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet.

Giftfria och resurseffektiva kretslopp är ett av målen med cirkulär ekonomi. Det innebär att materialåtervinningen måste öka utan att det medför risker för miljön och för människors hälsa på grund av spridning och exponering av farliga kemikalier. Men det finns flera utmaningar.

Rapporten har studerat ett antal kemikalier i varor för att se vad som slutligen händer med kemikalierna när varorna når avfallsledet. Studien visar att spårbarhet av kemikalier i produkter som blir sekundära råvaror och återvinns till nya produkter skulle kunna bidra till att rätt sak hamnar på rätt plats i avfallshanteringen. Produkter som bör hanteras separat på grund av sitt kemikalieinnehåll kommer då inte att blandas med annat avfall.

– Det finns krav på innehållsförteckning över osten, men inte på plasten som förpackar den. Detsamma gäller för kosmetika; hudkrämens innehåll ska redogöras, men förpackningens kemikalieinnehåll behöver inte redovisas, säger Britta Moutakis som är Avfall Sveriges rådgivare för farligt avfall.

Producenternas ansvar är mycket stort. Kemikalielagstiftningen begränsar bara ett litet antal kemikalier med farliga egenskaper så det är upp till tillverkarna att tillämpa substitutionsprincipen, det vill säga byta ut farliga kemikalier mot mindre farliga, i sina produkter. Om tillverkarna dessutom säkerställer att reparation och återvinning av deras produkter kan ske på ett enkelt sätt, så skulle ett giftfritt och resurseffektivt samhälle vara inom räckhåll.

Utmaningen med alla de produkter som redan finns i samhället idag kvarstår dock. Det gäller produkter med lång livstid och som kommer till avfallsledet många årtionden efter att de tillverkades. Dessa produkter var vid sin tillverkning ofta ”giftfria”, men kan innehålla kemikalier som vi idag vill fasa ut ur materialkretsloppen.

– Vi vill öka materialåtervinningen. För att kunna göra det måste producenterna säkerställa att deras produkter kan återvinnas. Vår uppmaning är att högre krav måste ställas på producenterna vad gäller kemikalier och möjlighet att reparera och återvinna deras produkter, säger Britta Moutakis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125