Möbler som tjänst vann hackathon
I förra veckan avgjordes det första av två hackathon under namnet Re:invent & Re:make. Hacket ägde rum i Stockholm och samlade ett 30-tal deltagare som under två intensiva dagar arbetade med att ta fram nya lösningar för ökat återbruk av inredningsprodukter.
– Smart resurshållning är en av dagens största utmaningar. Under Re:invent och Re:make hackathon i Stockholm har vi fått fram flera nya idéer med potential att lösa denna utmaning inom inredningsbranschen, säger Ivana Kildsgaard, projektledare för och jurymedlem under Re:invent & Re:make, i ett pressmeddelande.
Bland deltagarna fanns arkitekter, inredningsarkitekter, produktdesigners, affärsutvecklare, marknadsförare och hållbarhetsstrateger. Uppgiften var att utifrån tre verkliga utmaningar hitta smarta lösningar som ökar återbruket av inredningsprodukter och bidrar till en cirkulär ekonomi.
Av åtta idéer vann ”Furniture As A Service”, en tänkt uthyrningstjänst där offentlig inredning fungerar som en tjänst istället för en produkt. Tjänsten skapar ett cirkulärt system av dagens möbler som även går att följa via digital märkning. Bakom idén står två studenter; Therese Lundborg och Stina Edlund. De får nu i ett första steg en utvecklingspeng på 25 000 kronor för att vidareutveckla idén och ta fram en affärs- och marknadsplan. Utöver vinnaren i Stockholm ska ytterligare en vinnare koras när Re:invent & Re:make hackathon intar Malmö den 15-16 oktober.
Fakta:
Re:invent & Re:make hackathon anordnas av LINK arkitektur tillsammans med flera projektpartners. Projektet är en del av RE:Source, Sveriges största forsknings- och innovationssatsning inom resurs- och avfallsområdet, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.