Svenska bolag på topp tio för hållbar bomull
IKEA är bäst i klassen globalt när det gäller användning av hållbar bomull. I täten ligger också H&M, Nike och Marks and Spencer. Men många fler måste göra mer. Det visar en ny rapport från organisationerna WWF, Solidaridad och Pesticide Action Network som granskat hållbarheten i mode- och textilbranschen.
– Det är positivt att två stora svenska företag ligger i topp. Men många andra borde göra mer. Ingen kan skylla på att det inte finns hållbar bomull att köpa. Vi hoppas att de medvetna företagen kan driva på en förändring i rätt riktning och bidra till att öka efterfrågan, säger Daniel Robertsson, chef för företagssamarbeten på WWF.
Rapporten Sustainable Cotton Ranking 2017 omfattar 75 av de största företagen som använder bomull i sina produkter. Det är dubbelt så många jämfört med förra året. Granskningen har breddats och täcker länder som Brasilien, Kina, Indien och Sydafrika.
IKEA toppar listan med H&M på femte plats. Ytterligare åtta företag klassar som “på god väg” och får 26-50 poäng av 100 maximalt (Adidas, Nike och Levis). 18 stycken “startar resan” och får mellan 5-25 poäng (bland annat Hugo Boss och Benetton). Återstående 44 får mindre än 5 poäng och underkänt. Bottenplatser har företag som Giorgio Armani, Walmart och Footlocker.
Cirka 15 procent av volymen kommer från hållbara odlingar, en ökning från 13 procent jämfört med 2016. Men svag efterfrågan från företag och konsumenter gör att bara en dryg femtedel (21 procent) av den säljs som hållbar. Bara totalt 11 företag har satt tidsbestämda mål på att nå 100 procent hållbar bomull 2020 eller tidigare.
Låg efterfrågan från konsumenter, komplexa leverantörskedjor och högre kostnader är hinder i vägen för hållbar bomull, enligt företagen själva.
Att sötvatten är en bristvara på många håll i världen borde få bolag och investerare att ställa om mot mer hållbara inköp, menar WWF.
– Efterfrågan måste öka om vi ska få en kraftfull förändring på marknaden. Vi uppmanar också alla företag som använder stora volymer att sätta målet att nå 100 procent hållbar bomull senast 2020, säger Daniel Robertsson.
Fakta: Granskningen har gjorts av www.aidenvironment.org och omfattar certifieringar som Better Cotton, Organic Cotton, Fair Trade Cotton och Cotton Made in Africa samt återvunnen bomull