Ny teknik sorterar metallskrot
Generellt handlar det om två tekniker, XRT och XRF.
XRT, där T står för transmission, sorterar materialet baserat på densitetsskillnader och kan separera lätt skrot från tungt dito. XRF, där F står för fluorescens, är en väsentligt noggrannare teknik. XRF har använts i ett par decennier för icke förstörande provning i laboratorier, samt i handhållna enheter för test och sortering av enskilda delar och detaljer. XRF är en mycket noggrann analysmetod som gör en komplett kemisk analys.
Österrikiska RedWave utvecklade för tio år sedan världens första XRF-baserade sorteringsmaskin och då gällde det sortering av glas. Närmare bestämt att skilja ut så kallat värmeresistent glas och kristall innehållande bly. Teknologin är dock inte begränsad till bara en materialfamilj och det tog inte lång tid innan man såg att det kunde finnas ett behov också av en XRF-utrustning för sortering av metallskrot.
Den stora fördelen med XRF jämfört med XRT är att den inte bara kan ”se” lätta och tunga material i en fraktion, utan också skilja på materialen. Inte bara mellan exempelvis aluminium, järn, stål, koppar, zink med flera, utan också mellan till exempel olika kvaliteter av rostfritt stål beroende på deras legeringsinnehåll. Samma sak med aluminium som finns i många olika kvaliteter med olika legeringssammansättningar beroende på användningsområde.
Den första maskinen som togs fram sorterade alltså glas och den var uppbyggd kring ett transportband. I utvecklingen av maskinen för sortering av metall har man istället valt att göra en utrustning där materialet som ska sorteras faller fritt ner i ett schakt. Förutom röntgentekniken har maskinen också kameraigenkänning och en mycket avancerad programvara baserad på algoritmer. Designen med fritt fall innebär att förbehandlingen av det som ska sorteras bara inbegriper ett steg, nämligen siktning så att fragmenten som ska sorteras ligger mellan 10 och 180 mm i storlek.
Med den här nya tekniken blir det möjligt att ytterligare sortera fraktioner som skiljts ut med exempelvis eddy current-teknik eller annan teknik och på så vis få fram fraktioner med ett högre värde på marknaden. Ju enhetligare material, desto mer är smältverken villiga att betala. Här intill hittar ni ett exempel på hur den hittills ende användaren i Sverige på det här sättet kvalitetssäkrar sitt material gentemot kunderna. Ett annat område där tekniken snabbt blir lönsam är sortering av bottenaskor från förbränningsanläggningar för att skilja ut värdefulla metaller som guld, silver, platina och liknande.
På Recyclingdagen Stockholm den 22 november kommer XRF-tekniken från RedWave att presenteras närmare i en av programpunkterna. Det kompletta programmet och övrig info finns på www.recyclingdagen.se