Pris till cirkulärt textilpapper
Bo Rydins Stiftelse för vetenskaplig forskning delar varje år ut stipendier till de bästa examensarbetena på mastersnivå inom något av stiftelsens prioriterade områden; hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter.
Archana Ashok, KTH, belönas för sitt arbete ”Textile paper as a circular material” där hon utvärderat cirkulariteten hos ett nytt papperstillverkningskoncept där råvaran till betydande del består av lågvärdiga fibrer från textilåtervinning. På så sätt bildas en industriell symbios som utifrån ramverket för cirkulär ekonomi kallas kaskadåtervinning av fibrer från textilindustrin till pappersindustrin.
Textilpappersmaterialet har tillverkats i pilotskala vid RISE och användes som omslag i Global Outlook-rapporten A Cellulose-Based Society för att demonstrera att det är tekniskt möjligt att producera. Archanas projekt tog konceptet till en ny nivå genom att undersöka huruvida textilpapperet passar som ett cirkulärt förpackningsmaterial för papperspåsar. I synnerhet utvärderades teknisk prestanda, miljömässiga och ekonomiska aspekter av det nya materialet liksom marknadsförhållanden i den multidimensionella kontexten av cirkulär ekonomi. Resultatet visade att det skulle vara bättre att använda textilfibrer med lågt värde som ett cirkulärt material istället för att förbränna det, vilket är vanligt förekommande idag.
– Archanas projekt var unikt i och med att det var första gången som vi både utvärderade och kvantifierade cirkularitet av ett nytt material utifrån ramverket för cirkulär ekonomi. Både forsknings- och industriaktörer kommer att kunna använda hennes resultat som riktlinjer och inspiration i utvärdering av sina material och produkter, säger Tatjana Karpenja som var en av handledarna vid RISE.
– Den sex månader långa resan vid RISE var verkligen spännande och rolig, fylld med workshop och diskussioner om cirkulär ekonomi tillsammans med hela TechMark Arena-gruppen, säger Achana Ashok.
Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.