23948sdkhjf

Konst med återvinning i fokus

Med en genomtänkt utformning kombinerad med en konstnärlig utsmyckning där lämnat avfall använts som utgångsmaterial har Stockby Returpark på Lidingö rönt mycket uppmärksamhet sedan den öppnades på våren 2016. Inte bara det, antalet besök på återvinningsscentralen har ökat kraftigt.

En genomtänkt design av anläggningen Stockby Returpark var viktigt.

- Anläggningen ligger på en rätt liten tomt, och det har varit nödvändigt att komprimera körfiler för att ge en god tillgänglighet. Det har blivit ett bra kömagasin och trots att det är en kompakt anläggning så får det plats väldigt många bilar, säger Johan Lausing, VD i Sörab.

- Det här är viktigt, eftersom genomsnittstiden är som besökarna är i anläggningen är låg. Vi har lärt oss att det är så här man ska bygga, med ett kömagasin och flera filer. Besökaren behöver inte köa igenom hela anläggningen utan det går smidigt att komma fram till den eller de fraktioner man har med sig. Det uppskattas av besökarna.

Det första man kommer till i anläggningen är det så kallade returhuset.

- Vi vurmar ju mycket för både återbruk och att farligt avfall verkligen hamnar rätt, så i returhuset finns det medarbetare som bemöter de som kommer och ska slänga saker. Man får göra ett aktivt val, typ ”ska den här lampan verkligen slängas, eller kan den lämnas till återbruk”. Utifrån ett medarbetarperspektiv är den här anläggningen lite mer krävande än vad våra tidigare har varit, men å andra sidan upplever många att den är mer stimulerande att arbeta på också. Medarbetarna har också gått särskilda utbildningar, bland annat i bemötande och beteende. Så här långt har vi inte haft några incidenter eller liknande kring när folk gör fel och reagerar på påpekanden. Här gör man rätt helt enkelt, konstaterar Johan Lausing.

Många konfrontationer på återvinningscentraler generellt uppstår när besökare ska backa upp till containrarna.

- Här är utformningen sådan att det inte går att backa, och därmed slipper vi den typen av händelser.

Man får in en hel del byggavfall på anläggningen.

- Det kan delvis bero på det faktum att vi ligger granne med en stor bygghandel. Det är många som antingen bygger nytt eller renoverar i Lidingö Stad och det blir då rätt praktiskt att komma hit och lämna avfall i samband med att man sedan handlar nytt här intill, konstaterar Lausing.

Något man får mycket uppskattning för hos gemene man är personalen som uppfattas som mycket hjälpsam och trevlig.

- Det förtjänar att påpekas att det inte är vår personal, utan våra upphandlade entreprenörers, men vi tycker förstås att det ligger i vårt intresse att de trivs, tycker det är roligt och upplever att de har en bra arbetsmiljö. Det är ju vårt varumärke som de bär upp, säger Johan Lausing.

Det som nog ändå har uppmärksammats mest kring Stockby Returpark är den konstnärliga utsmyckningen av anläggningen. Hur kom det sig att man valde att satsa på detta?

- En sak är ju helt enkelt att det såg tråkigt ut. Vi tycker ju att det ska vara lätt att göra rätt och människan ska vara i centrum och så vidare. Men, som anläggningen var tänkt att se ut, så var det liksom inte så roligt att komma hit, tyckte vi. Det kan bli lite fyrkantigt inom olika tekniska discipliner, men i ett ganska sent skede så kom vi fram till att vi nog borde avsätta pengar för ”roliga saker”. Min egen bakgrund är från Landstinget och där avsätter man ganska mycket pengar för just konst och vi kommer att göra det även i nya anläggningar, konstaterar Johan Lausing och tillägger att konst alltid fångar folks intresse.

- Det är ett fåtal svarande i den kundundersökning vi låtit genomföra som inte lagt märke till den konstnärliga utsmyckningen.

Konstverken på anläggningen är utförda av Torstensson Design.

- Det finns forskning som visar att konst har en väldigt viktig funktion i samhället, säger Linda Röjås Söderman.

- När vi började titta på det här så tänkte vi att det skulle bli konst som möter upp målgruppen Lidingöbor. Det är anledningen till att det exempelvis finns en Theseliusfåtölj, en dyr designmöbel, som utsmyckning. Men det finns en tanke bakom också. Vi har till exempel en klänning framställd av kablar och tanken där är att inspirera till en press på exempelvis fastighetsägare att utöva ett tryck på kabeltillverkare så att materialet kablar i framtiden ska ingå i en cirkulär ekonomi. 

Jonas Torstensson konstaterar att av de skulpturer som finns på anläggningen så är det dels den ovan nämnda klänningen, dels en häst framställd av bland annat hästskor som får folk att verkligen inse att om man slänger något så kan det bli till nya saker.

- Gissningsvis så är detta den enda återvinningscentralen som ingår i kultur- och konstrundor.

Anläggningen tar emot ca 8000 till 9000 ton avfall per år.

- Mängderna har ökat lite, men antalet besök har ökat kraftigt och det säger oss att man gärna kommer hit, avslutar Johan Lausing.

Peter Olofsson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125