23948sdkhjf

Så förebygger du avfallsbränder

Efter trettio års forskning på avfallsbränder delar miljöteknikprofessorn William Hogland, Linnéuniversitetet, med sig av sina erfarenheter. Han fruktar att generationsväxlingar kommer minska kunskapen och öka antal bränder.

Vi kollade på metoder för lagring av avfall redan på 80-talet och då markerade vi de metoder som inte var bra, men man fortsätter att använda riskfyllda metoder. Det är mycket slarv, men även okunskap. Det pågår också en generationsväxling och därför är det viktigt med utbildning, säger William Hogland.

Det bästa sättet att lagra avfall är i plastbalar. Då undviks den isolerande effekten och kritiska massa där temperaturen stiger på grund av mikrobiologisk aktivitet och avfallet till slut självantänder.

Om avfallet måste lagras i högar eller så kallade limpor så får de inte vara för höga eller för hårt kompakterade. Helst ska högarna vara små och vara åtskiljda med betongblock. Brandkåren måste kunna komma fram till alla delar av anläggningen.

Brandkåren vill gärna spruta vatten, och det kan vara bra i förebyggande syfte för att gnistor inte ska tända eld. Men om det finns organiskt material blir bakterierna jätteglada och efter två veckor är det så varmt så högen självantänder, säger William Hogland.

I så fall är det bättre att ha ett sandlager i närheten för att kunna kväva elden. Skum är dyrt och kan också medföra en negativ miljöpåverkan beroende på innehåll. Flera avfallsanläggningar har installerat värmekameror. De är bra för att upptäcka ytbränder, men ibland kan det vara för sent.

– Jag skulle gärna se rutinmässiga ronder där personalen regelbundet gör inspektionsrundor för att upptäcka rök.

– Från universitetets sida ska vi tillsätta en biträdande lektorstjänst för att utveckla forskningen på det här området, tillägger William Hogland.

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078