23948sdkhjf

Utredningsledare utsedd inför slutförvaring av processavfall

Boliden har tagit ytterligare ett steg framåt i planerna på en slutdeponi, 300 meter ner i berggrunden under det egna smältverket i Skelleftehamn. Företaget har gett Hifab uppdraget att koordinera det utredningsarbete som ska resultera i ett långsiktigt säkert djupförvar.

Sedan 1930 har Bolidens smältverk i Rönnskär producerat metaller som koppar, bly, zink, silver och guld från gruvkoncentrat och under senare år även från kasserad elektronik. Processerna skapar dock restavfall och under åren har närmare 300 000 ton avfall placerats på olika lagerplatser på området.

Målet har sedan länge varit att anlägga ett djupförvar som efter förslutning ska säkerställa att det processavfall som beskrivs som farligt – exempelvis kvicksilver och arsenik – ska behållas på plats under flera tusen år. Som ett led i det arbetet har nu Hifab fått ansvaret att koordinera det utredningsarbete som krävs för att göra djupförvaret så säkert som det bara går.

– Ett djupförvar innebär konkret att processavfall skickas djupt ner i berget och sen stänger vi igen utrymmet i flera tusen år. A och O är därför att skapa ett så säkert förvar som möjligt och minimera riskerna att tungmetaller från avfallet läcker ut, säger Hifabs Ida Tjerngren som är ansvarig projektledare för projektet.

Processen som ska leda till anläggning och idriftsättande av djupförvaret inleddes 2006 och sedan dess har Boliden fått godkänt av Mark- och miljödomstolen att anlägga ett djupförvar. Nästa steg i processen är att även få klartecken för att ta själva anläggningen i drift.

– För att vi ska kunna deponera avfallet i berggrunden behöver vi göra noggranna undersökningar som visar att berg, barriärer och avfall tillsammans bildar ett säkert förvarssystem, säger Ida Tjerngren.

Den rapport som nu tas fram, och som kommer att utgöra ett väsentligt underlag för Mark- och miljödomstolen när den gör sin bedömning, ska framför allt ge svar på tre väsentliga frågeställningar: bergets kvalitet, vilken typ av restavfall som ska deponeras samt barriärerna – det vill säga hur bergrummen ska förslutas så att avfallet hålls på plats.

Utredningsarbetet är dock extremt komplext och sträcker sig över en rad kompetensområden som omfattar det mesta från geologi, kemi och hydrogeologi till drift, transporter, masshantering samt miljö- och arbetsmiljöfrågor.

Tillsammans med Boliden, och ett flertal andra experter, kan vi på ett metodiskt tillvägagångssätt räkna ut bergets hållfasthet och därefter ta fram förslag på olika typer av barriärer. Just nu håller vi på att gå igenom för- och nackdelarna med olika typer av barriärer, exempelvis cementinslutning, säger Ida Tjerngren.

En förhoppning är att slutförvaret ska kunna tas i bruk under senare halvan av 2019. Så här långt har man bland annat drivit en ungefär tre kilometer lång ramptunnel de dryga 300 meterna ner till den slutliga nivån för slutförvaret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062