Måltidsföretag minskar matsvinn
Utvecklingen sedan 2016 är väldigt positiv. Företaget har reducerat matsvinnet med 20,2 gram per portion, vilket motsvarar 760 000 måltider som hindras från att hamna i soptunnan.
Matsvinn är ett omfattande och ständigt växande problem och Fazer Food Services arbetar aktivt med att mäta och utreda orsakerna till matsvinnet. Informationskampanjer, portionering och noggrann uppföljning är verktyg som används för att minska matsvinnet i restaurangerna.
- Att förebygga matsvinn är ett viktigt fokusområde för oss och vi har uppnått vårt miljömål för 2017, att minska matsvinnet med 3 gram per portion. Att vi har lyckats bygger på att vi ser till alla delar i arbetsprocessen. En annan starkt bidragande faktor är det stora engagemanget hos medarbetare och gäster, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef vid Fazer Food Services.
Sedan Fazer inledde mätningar 2016 har matsvinnet totalt sett minskat med 31 procent, vilket motsvarar cirka 750 ton mat. Mätningarna visar även att matsvinnet i restaurangerna främst består av bikomponenter som exempelvis pasta och potatis, vilka har mindre miljöpåverkan än annan mat.