Matavfall blir djurfoder, tack vare larver
På tolv dagar blir larven 200 gånger så stor och kan ätas av höns, grisar och kor. Anläggningen baseras på ny forskning från Uppsala Lantbruksuniversitet och kommer på sikt att omvandla ett ton matavfall till 200 kg larver och 200 kg jordförbättringsmedel per dag. Målet är att bondgårdar och handelsträdgårdar själva ska kunna skapa djurfoder och mull av sitt biologiska avfall.
– Vi skapar ett nytt, tätare, kretslopp i den cirkulära ekonomin och tar fram djurfoder utan att använda dyrbar åkermark. Så gott vi känner till är det här den första anläggningen i världen som systematiskt förvandlar matavfall till djurmat och jordförbättringsmedel, säger Vesa Hiltula, återvinningschef på Eskilstuna Energi och Miljö.
Processen där matavfall blir till matjord tar normalt tre månader, men går på tolv dagar med hjälp av larver. Under den tiden växer larven till 200 gånger sin storlek. Larven innehåller 40 procent fett och 30 procent protein och kan ätas av kor, höns och fiskar i odlingar i såväl torrt som levande tillstånd. Den näringstäta mullen innehåller inga föroreningar och kan ersätta konstgödsel på åkrar.
– Djurfoder som skapas av protein från larver är betydligt mer miljövänligt än foder som produceras av soja eller fiskmjöl. Miljövinsterna om vi slipper importera soja från Sydamerika som djurfoder är enorma. Dessutom blir kommunens matavfall till näringsrik jord inom två veckor, säger Vesa Hiltula vidare.
Fakta om den amerikanska vapenflugan:
Den amerikanska vapenflugan härstammar från Amerika och har spridit sig över hela jorden. Den lever i tropiska klimat och kan inte föröka sig i Sverige i vilt tillstånd. Vapenflugan har en livscykel på fem till sex veckor. Flugan kan lägga fler än mer än 700 ägg åt gången. Arten lever på kompost och kadaver. Larven är rik på fett och protein och lämpar sig bra till djurfoder. Larverna reducerar avfall, neutraliserar komposter och efterlämnar ett högvärdigt jordförbättringsmedel som blir ett proteinrikt djurfoder.
Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.