23948sdkhjf

UPPDATERAD: Återvinningsåret 2017 sammanfattat med pompa och ståt!

Närmare 200 personer från avfalls- och återvinnings-Sverige slöt upp när Återvinningsgalan arrangerades på anrika Berns Salonger.

Kvällens konferencier var Thomas Järvheden och galan invigdes av miljöminister Karolina Skog som i sitt tal särskilt framhöll vilken speciell plats återvinningsfrågan haft och har i hennes politiska gärning.

Sammanlagt delades det ut priser i åtta kategorier. Nästa återvinningsgala arrangeras 31 januari 2019, även då på Berns Salonger. Då blir det tionde gången galan genomförs.

Vinnare i de olika kategorierna blev:

Årets förebyggare

Ivana Kildsgaard/100-gruppen, en plattform för samarbete kring hållbar design och återbruk inom inredningsbranschen.

”Med visionen om ett långsiktigt samarbete för ständig utveckling av hållbara interiörer i en cirkulär ekonomi bedöms Ivana Kildsgaard och samverkansorganisationen 100-gruppen kunna spela en stor roll för att göra verklighet av tankar kring hållbara kontors- och butiksinredningar.”

Årets Återvinningsanläggning

Biokol, framställning av biokol från trädgårdsavfall.

”Stockholm Vatten och Avfall har tillsammans med Fortum Värme uppfört en anläggning som framställer biokol ur inlämnat trädgårdsavfall. Biokolet fungerar som kolsänka och används för att binda vatten i och tillföra näringsämnen till planteringar i stadsmiljön. Projektet har rönt stor internationell uppmärksamhet och dess klimatpotential är stor.”

Årets Återvinningskommun

Lunds kommun

”Lund har ett genomgripande miljöarbete i kommunen och har bland annat länge satsat på fastighetsnära insamling som idag i princip är helt utbyggd i kommunen. Detta har lett till att mängden insamlade förpackningar och returpapper ligger långt över genomsnittet i landet. Även andelen utsorterat matavfall ligger högt och detta blir till biogas och växtnäring. Samtidigt har den totala mängden avfall faktiskt sjunkit och alla transporter sker fossilfritt.”

Årets Avfallsbehandlare

Stena Nordic Recycling Centre

”Med nyutvecklade automatiserade processer baserade på den senaste tekniken, kan Stena Nordic Recycling Center i Halmstad separera materialen i den svårsorterade rest som uppstår vid återvinning av komplexa produkter, såsom till exempel bilar. Det handlar som stora mängder material som nu materialåtervinnas istället för att hamna på deponi eller förbrännas. Alla processer sker inomhus i en anläggning som i storlek motsvarar åttio fotbollsplaner.”

Årets Återanvändare

Godsinlösen, cirkulär skadereglering kring skadat gods från försäkringsbranschen.

”Godsinlösen AB, GIAB, har tillsammans med försäkringsbranschen utvecklat ”cirkulär skadereglering”, där skadat gods från försäkringsärenden samlas in för att verifiera de skadade produkterna och se till att dessa återanvänds genom rekonditionering, reparation och vidare försäljning. Konceptet har en tydlig hållbarhetsprofil, samtidigt som försäkringsbolagen sparar både tid och pengar.”

Årets cirkulära initiativ

Axfood

Genom att införa pant på saftflaskor, bärkassar och från och med 2018 nu även på juiceflaskor möjliggör Axfood helt nya cirkulära plastflöden. Företaget har flera gånger varit först med att driva fram system som snabbt bidrar till förändring och som alla producenter frivilligt kan ansluta sig till. På så vis bidrar Axfood till en omfattande påverkan på marknaden, även utanför det egna varumärket.

Årets opinionsbildare

Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige

”Med ett förflutet som långvarig generalsekreterare för Svenska naturskyddsföreningen, är Svante Axelsson idag nationell samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige där han jobbar hårt för att lyfta fram de möjligheter som finns och identifiera hinder som måste övervinnas för att påskynda klimatomställningen.”

Vandringspriset ”Årets Specialpris”

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood.

”Som hållbarhetschef vid Axfood har Åsa Domeij drivit ett omfattande och uppmärksammat miljöarbete kring såväl de produkter och livsmedel som säljs, som att anpassa materialet i förpackningar och att införa pantsystem för påsar, saft- och juiceflaskor. Genom Åsas förtjänst har miljöfrågor lyfts inom koncernen med resultat som ett stort ekosortiment, mer närproducerat och hållbarhet i hela ledet från tillverkning till konsument.”

Alla bilder till denna artikel är tagna av Mikael Gustavsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.392