”Fyra förslag för en vassare cirkulär politik”
Det skriver företrädare för Avfall Sverige, Energiföretagen Sverige, Energigas Sverige och Svenskt Vatten i en debattartikel i samband med partiets kommun- och landstingsdagar i som hölls i helgen.
Klimatfrågan är en ödesfråga. Frågan hur vi använder våra resurser effektivit, utan att tära på miljön, har samma dignitet. En växande befolkning och ohållbar konsumtion kräver att produkter och energi återanvänds och återvinns. Samhället måste bli cirkulärt om det ska vara långsiktigt hållbart.
Det finns en bred insikt om behovet av att sluta kretsloppen, men viktiga perspektiv och styrmedel saknas. Vi representerar fyra branschorganisationer som arbetar med olika delar av den cirkulära ekonomin i praktiken – avfall, avlopp, biogas, vatten, el och fjärrvärme – varje dag och i hela landet. Sverige har världsledande teknik inom detta område som efterfrågas globalt.
Sverige har kommit långt, inte minst i det lokala kretsloppsarbetet. Men i dag handlar mycket av diskussionen om cirkulär ekonomi främst om produkter, återbruk och materialåtervinning – inte lika mycket om resursflöden och energiåtervinning. Det gör att viktiga perspektiv och åtgärder för att skapa verklig resurseffektivitet riskerar att tappas bort.
Centerpartiet samlade i helgen sina kommun- och landstingspolitiker för att bland annat diskutera viktiga miljö- och energifrågor. Vi vill, utifrån Centerpartiets budgetmotion för 2018, ge fyra förslag för en vassare cirkulär politik:
- Obligatorisk matavfallsinsamling ger mer biogödsel och ekologisk mat
Centerpartiets förslag på kretsloppspremie för biogödsel och förstärkt gödselgasstöd är viktiga för att stärka svensk biogasmarknad. Men det finns mer att göra. I dag finns mål för insamling av matavfall, men det är inte tvingande. Inför ett obligatoriskt insamlingskrav av matavfall som successivt skärps. Det kan bidra till ökad biogasproduktion. Insamlingskravet bör kombineras med krav på närings- och energiåtervinning från organiskt avfall. Det möjliggör ökad användning av biogödsel, vilket i sin tur möjliggör ökad produktion av ekologiska livsmedel.
- Stärk kommunernas roll för att minska avfallsmängderna
För att förebygga avfall, särskilt plast, måste fler styrmedel riktas högre upp i avfallshierarkin. Det måste till exempel ställas högre krav på producenterna, att produkterna som tillverkas är designade för återanvändning och återvinning i giftfria kretslopp. Det är bra att Centerpartiet föreslår skatt på giftiga kemikalier, men ansvarsfördelningen måste tydliggöras. Ge kommunerna helhetsansvar för insamlingen av allt hushållsavfall, inklusive förpackningar och tidningar. Då skulle insamlingen och återvinningen kunna öka, med stor miljönytta och ökad service mot medborgarna.
- Rättvisa villkor för fjärr- och kraftvärme främjar cirkulär ekonomi
Centerpartiets förslag att införa skatt på avfallsförbränning innebär att den som tar hand om avfallet beskattas, i stället för den som orsakar det från början. Skatten saknar helt styrande effekt och blir i praktiken bara fiskal. Förslaget försämrar fjärr- och kraftvärmens konkurrenskraft i förhållande till andra el- och värmeproducenter, utan att ge ökad miljönytta. Det gör det svårare att ta vara på energi som annars går till spillo. Här behövs teknik- och konkurrensneutrala regelverk och åtgärder högre upp i avfallstrappan för att främja den cirkulära ekonomin.
- Säkra hållbara kretslopp som knyter ihop stad och land
Vattnet vi använder är en naturlig del av kretsloppet. Genom att återföra och cirkulera mull och näringsämnen på ett säkert sätt – där avloppsslam blir biogas och gödningsmedel – kan kretsloppet slutas. Det bör fattas beslut om att senast 2030 återföra minst 80 procent av fosforn i avloppsvattnet. Styrmedel och regelverk måste främja åtgärder så högt upp i avfallshierarkin som möjligt. Ett hållbart kretslopp av näringsämnen är särskilt viktigt för att knyta ihop stad och land.
Centerpartiet har drivit kretsloppsfrågorna sedan tidigt 1990-tal. Med den bakgrunden har partiet en viktig roll för att bidra till en konsekvent och heltäckande politik för en cirkulär ekonomi. Är Centerpartiet – eller något annat parti – beredda att ta ledartröjan i denna fråga inför valet 2018?
Weine Wiqvist, vd, Avfall Sverige
Pernilla Winnhed, vd, Energiföretagen Sverige
Maria Malmkvist, vd, Energigas Sverige
Anna Linusson, vd, Svenskt Vatten
Debattartikeln har även publicerats av Aktuell Hållbarhet
Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.