23948sdkhjf

Dags för Renare Marks vårmöte 2018

21 och 22 mars är det åter dags för Nätverket Renare Marks vårmöte, en årlig höjdpunkt för branschen inom förorenade områden och efterbehandling. Årets evenemang arrangeras i Norrköping och Recycling har talat med ansvariga Hanna Hartmann och Annelie Helmfrid om vad vi kan förvänta oss i år.

Vad kommer mötet att handla om i år?

- Temat i år är ”Exploatera – Massor att hantera”, berättar Annelie Helmfrid och fortsätter:

- Det sker mycket schaktsaneringar och det är väldigt mycket massor som ska hanteras. Så det känns som ett lämpligt tema med tanke på alla infrastrukturprojekt som just nu är under genomförande i Sverige. Mycket av programmet knyter i någon mening an till temat, som hur man hittar nya tekniker, hur man renar på plats, hur man hittar avsättning för massor på andra sätt än att deponera, hur vi skapar en cirkulär ekonomi med återanvändning, erfarenheter från andra hållbara stadsdelar som anlagts på sanerad industrimark, samt hur man kan bedöma och värdera risker i ett förorenat område kopplat till hur massorna ska hanteras.

Hanna Hartmann berättar också att man har en invigningstalare från USA.

- Det är Bret Ericson från organisationen Pure Earth, som vi skänkt pengar till vid tidigare vårmöten. Han kommer att berätta mer om deras projekt, hur de jobbar med att lösa föroreningsproblem i låg- och medelinkomstländer. Vi är stolta över att ha med honom på Vårmötet. Sedan har vi även Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, som kommer att tala om hur vi ska kunna hitta användningsområden för massor, istället för att deponera dem.

Årets Vårmöte arrangeras i Louis de Geer-kongressanläggningen med Norrköpings välkända Industrilandskap utanför fönstret.

- Från Norrköpings kommun kommer Hanna Domfors, stadsantikvarie, för att berätta om historiken bakom detta, under rubriken Industrilandskapets fram- och baksida, säger Hanna Hartmann. 

Riskbedömning, riskvärdering och juridiska aspekter berörs också i programmet, liksom detaljplanprocessen.

- I debatten dag två med titeln ”Hur kommer vi ur masshanteringsträsket” kommer det att komma upp en del stora, övergripande frågor. Frågor kring planprocesser kommer säkert upp där, exempelvis att plan- och bygglagen inte alltid passar ihop med miljöbalken, vad man kan göra för att förenkla processer för att få till innovativa lösningar, konstaterar Hartmann och Helmfrid.

 

Vårmötet kommer också att ha flera stycken föredrag om nya tekniker och liknande.

- Det blir även några presentationer som ger inblick i vad som händer i övriga Europa. Ett föredrag tar upp lärdomar från Storbritannien och ett kommer att handla om erfarenheter från Danmark. Det kommer säkert att informeras lite om nya, innovativa lösningar som ännu inte har provats här i Sverige, säger Hanna Hartmann.

Blir det något studiebesök i år?

- Det blir ett studiebesök till Inre Hamnen i Norrköping. Det är ett intressant projekt, med mycket massor som ska hanteras, föroreningar på stort djup och så ligger det lite speciellt till i och med närheten till vattnet, säger Hartmann och fortsätter:

- Besöket är på eftermiddagen dagen före mötet och är fulltecknat med 90-talet deltagare.Inledningsvis kommer korta föredrag att hållas av personer involverade i projektet och därefter kommer studiebesök att hållas i Inre hamnen och i den nyaste delen av hamnen, Pampushamnen. 

Till sist, hur många deltagare blir det i år?

- Vi räknar med att det kommer att bli ca 550 deltagare och att det därmed blir ett lite större vårmöte än det förra året. Det är ett ämne som lockar många tror vi, det är många som vill se nya lösningar i stället för att ”bara” schakta och köra på deponi, avslutar Hanna Hartmann och Annelie Helmfrid.

Peter Olofsson

Recycling kommer att finnas med som utställare vid vårmötet.

Mer info om mötet finns här.

Artikeln är en del av vårt tema om Marksanering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078