Byggare önskar bättre kommunal samordning
Nio av tio byggare tycker att Sveriges kommuner bör samordna sina regler kring miljökrav, anmälningsplikt och transport av byggmassor, visar undersökningen, som Loop Rocks låtit genomföra bland drygt 470 respondenter.
- I dag tillämpar kommuner exempelvis tillsynsplikten olika vilket skapar en stor osäkerhet hos byggare för vilka regler som gäller var och när. Undersökningen visar tydligt att branschen efterfrågar ett mer enhetligt regelverk som raderar ut de kommunala skillnader som finns idag, säger Carl Zide, chef Loop Rocks.
Ett stort hinder för ökad återanvändning av byggmassor är långsam handläggning från kommunerna. I snitt bedömer byggarna att det tar 37 dagar att få svar på en förfrågan avseende flytt av massor. Väntetiden varierar idag rejält beroende på vilken kommun som hanterar ärendet. Naturvårdsverket reviderar lagstiftningen kring hantering av byggmassor och annat avfall under 2018 och förväntas lägga fram sitt förslag till regeringen i höst. Myndigheten bekräftar bilden om att det finns problem och regionala skillnader i dagens lagstiftning.
- När det gäller masshanteringen så finns det en rad olika problem, allt från klassningen av om massorna är avfall eller ej, hur massor ska provtas och klassificeras, till det mer praktiska kring transporter, anmälningsförfaranden, säger Helene Lindqvist, kretsloppsenheten vid Naturvårdsverket.
Respondenterna tror vidare att omkring 50 procent av byggrelaterade överskottsmassor kommer återanvändas de kommande tio åren, från dagens siffra på ca 15 till 20 procent.
NCC-ägda Loop Rocks är en öppen plattform för effektivare hantering av sten, jord och andra sekundära fyllnadsmassor på byggarbetsplatser. Bolaget är ett tydligt exempel på en digital plattform som ökar effektiviteten i byggbranschen och har sedan starten sommaren 2016 fått över 9 000 användare och loopat över 2 miljoner ton byggmassor. Det har resulterat i sänkta transport- och materialkostnader för användarna, lägre koldioxidutsläpp och ökad återanvändning av andrahandsmaterial. Loop Rocks finns redan i Sverige, Finland, Danmark och Norge.
Artikeln är en del av vårt tema om Marksanering.