Återvunnen plast, viktig nyckel i handlingsplanen
Behovet av nya kvalitetsstandarder för återvunnen plast är en viktig punkt i EU-kommissionens europeiska plaststrategi.
Under fjolåret har Recyclings systertidning Plastforum vid flera tillfällen rapporterat om det fortlöpande arbetet gällande EU:s handlingsplan gällande plast och plastavfall. I planen, vilken för övrigt är den första EU-strategin för plast, framgår det med all tydlighet att alla plastförpackningar i EU ska kunna återvinnas senast 2030, företags återvinning av plastavfall ska bli lönsam och nya kvalitetsstandarder för återvunnen plast ska införas.
Syftet med handlingsplanen är att ge riktning för plast i en cirkulär ekonomi där man försöker behålla material, produkter och resursers värde så länge som möjligt, minimera mängden avfall och minska plastläckaget.
En av punkterna i handlingsplanen handlar om att utarbeta nya kvalitetsstandarder för återvunnen plast, både för att kunna möta nya typer av material men även för att möjliggöra en ökad användning av återvunnen plast.
– Många produkttillverkare drar sig idag för att använda återvunnen plast eftersom de är osäkra på kvaliteten, säger Johan Dahlgren, projektledare för plastkommittén på SIS.
Kvalitetsstandarderna för återvunnen plast är en av huvudnycklarna för att åstadkomma en helhetslösning. Många produkttillverkare drar sig för att använda återvunnen plast eftersom de är osäkra på kvaliteten. Om vi kan öka återanvändningen minskar vi både beroendet av fossil råvara och problemet med plastläckage, säger Johan Dahlgren, till tidningen KvalitetsMagasinet.
De tre kommittéer som i dagsläget arbetar med innehållet i handlingsplanen för plast på SIS Swedish Standards Institute, är SIS/TK 156 Plast, SIS/TK 165 Förpackningar och miljö samt SIS/TK 565 Biobaserade produkter.
Den 26 april arrangerar tidningen Recycling konferensen Recyclingdagen i Helsingborg. Detta är ett av flera ämnen som kommer att diskuteras. Info om dagen och detaljerat program hittar du här.