Hallå där: Ulf Haraldsson!
- Varför behövs standarder för återvunnen plast?
Det är en väldigt bra fråga. Egentligen är nog det starkaste argumentet, för standarder kring återvunnen plast, är att den får genomslag i hela världen. De standarder som SIS är med och utvecklar distribueras inom alla ISO:s 163 länder. Men det är bara ett 30-tal av dessa länder som deltar i utvecklingen. Detta göra att Sverige har en stor möjlighet att påverka då varje land har en röst, det vill säga Sveriges röst väger lika tungt som Kinas, USA:s eller Tysklands. SIS erbjuder också en plattform där plasttillverkare, användare, intresseorganisationer, forskningsinstitut, skogsindustri med flera, kan träffas och diskutera och ta fram lösningar på gemensamma frågeställningar.
- Hur kommer detta att påverka?
Nya kvalitetsstandarder underlättar till exempel vid upphandling av återvunnen plast. De underlättar för beställarna som inte behöver i detalj beskriva materialegenskaperna och det möjliggör för leverantörer att likrikta sina materialströmmar. I förlängningen kommer det att resultera i minskat beroende av fossil råvara.
- Har ni börjat om från ruta ett?
Det finns många standarder inom plastområdet. Just nu finns ca 1000 st publicerade. Däremot så finns det inte så många med fokus på miljöaspekter och ännu färre på återvinning. I Sverige har nuläget analyserats, i många fall behövs anpassningar av existerande standarder men det finns också andra områden som behöver täckas in.
- När kommer detta att finnas på plats?
Det går inte att svara på rakt av. Detta kommer att vara pågående under många år. Vissa saker är inte lösta inom forskningen ännu, dessa saker kommer att ta längre tid. Men det finns också en hel del lågt hängande frukt. För tillfället arbetas det med att ta fram en standard för terminologi för miljöaspekter av plast. Någonting som är väldigt viktigt, känner vi, eftersom det sätter grunderna för den framtida utvecklingen.