23948sdkhjf

Vinster med förnybara material i cirkulär ekonomi

Miljövinsterna med att recirkulera förnybara material borde få en mer framträdande roll i den cirkulära ekonomin. Det lyfter IVL Svenska Miljöinstitutet fram i en rapport.

Rapporten, som IVL tagit fram för företagen Essity, Ikea, Tetra Pak och Royal DSM, har sammanställt ett antal exempel med livscykelanalyser som visar att förnybara material som till exempel trä, papper och textil kan minska miljöpåverkan, både när de används som råmaterial i stället för icke-förnybara material och när de återanvänds eller återvinns. Rapporten lyfter också fram behovet av att integrera begreppen cirkulär ekonomi och bioekonomi, som båda är avgörande för den svenska ekonomin.

– Konceptet för cirkulär ekonomi skiljer mellan ”tekniska” och ”biologiska” cykler, men tenderar att fokusera på biologisk nedbrytbarhet. Det saknar den grundläggande rollen som förnybara material kan ha som råmaterial med lägre miljöpåverkan och bättre cirkularitet. Förnybara material kan återanvändas, repareras och omarbetas precis som andra material, säger Steve Harris, rapportens huvudförfattare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Det är inte så att förespråkarna för den cirkulära ekonomin helt har glömt förnybara material, men det finns en risk att fokus ligger på mindre hållbara råmaterial, menar Steve Harris.

I en cirkulär ekonomi hålls materialet i omlopp under en längre tid än i en linjär ekonomi, vilket syftar till att minimera användningen av nytt material och minska avfallsmängderna. Det innebär att produkter måste kunna demonteras, repareras och uppgraderas så att de blir mer hållbara och får längre livslängd.

För många förnybara material är det mer hållbart att återanvända eller återvinna dem istället för att låta dem bionedbrytas i det biologiska flödet eller att förbränna dem.

– Att samla in och återvinna förnybart material kräver normalt mindre energi än att producera jämförbart förnybart material från nya varor, med typiska reduktioner på 0,5 kg koldioxidekvivalenter per kg produkt, till exempel papper eller kartong, säger Tomas Rydberg, LCA-expert på IVL.

Utsläppen av växthusgaser som leder till klimatpåverkan är i stor utsträckning kopplade till energianvändningen i produktlivscykeln.

– Våra fyra företag är engagerade i att minska klimatpåverkan och öka cirkulariteten hos våra produkter och tjänster. Den här rapporten bidrar till en viktig dialog om värdet av förnybara material, som är ansvarsfullt framtagna och som återanvänds, repareras eller återvinns. Det är avgörande för att uppnå en klimatsmart och cirkulär framtid, säger Susan Iliefski Janols, ansvarig för hållbarhet för produkter på Essity i en gemensam kommentar med Ikea, Tetra Pak och Royal DSM.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095