"Mer plast än fisk i haven"
Rapporten som lanserades på Världshavsdagen visar att länder som Turkiet, Spanien och Italien släpper ut mest.
Medelhavet är ett innanhav med mycket industrier, intensiv fartygstrafik och 200 miljoner turister varje år. 95 procent av skräpet på stränderna och i vattnet består av plast. Värst är nedskräpningen i Turkiet och Spanien, följt av Italien, Egypten och Frankrike.
En knapp tredjedel av Europas plastavfall på 27 miljoner ton återvinns. På sommaren ökar marinskräpet med 40 procent med turisterna, enligt WWF-rapporten ”Out of the plastic trap: Saving the Mediterranean from plastic pollution”.
WWF efterlyser ett bindande avtal som kan minska utsläppen av plast och få en 100-procentig återvinning och återanvändning av plastavfallet senast 2030.
EU-kommissionen lanserade nyligen ett förslag om att förbjuda ett tiotal engångsprodukter (om alternativ finns) som står för 70 procent av skräpet i haven – som t e x bomullstops, bestick, tallrikar, ballongpinnar och sugrör.
Varje år dumpas 150 000 – 500 000 ton makroplast och 70 000-130 000 ton mikroplast (mindre än 5 millimeter) i Europas hav. Det mesta hamnar i Medelhavet.
EU med 28 länder samt Norge och Schweiz är näst störst i världen på plasttillverkning, efter Kina.
"År 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven om vi inte drar i bromsen nu. Vi uppmanar alla att trycka på beslutsfattarna för att minska mängden plast och skydda havsmiljön. Både som konsumenter på hemmaplan och som turister kan vi göra ett bra val genom att skippa engångsartiklar av plast", säger Inger Näslund, havsexpert på WWF.
Medelhavet utgör 1 procent av världens havsområden men svarar för 7 procent av all mikroplast. Regionen är på sjätte plats när det gäller marina föroreningar.