23948sdkhjf

Uppkopplade soptunnor lockar investerare

Företaget grundades för ett år sedan och har snabbt tagit en position i framkant när det gäller att digitalisera sophanteringsbranshen i Sverige. Nu väntar nästa nivå med hjälp av investerare.

Det handlar om Bintel AB i Helsingborg, med vd och grundare Tom Johansen. Fyra affärsänglar, ihop med statliga stöd, går nu in med 3.2 miljoner kronor för att ta bolaget och avfallsbranschen till nästa nivå.

Bolaget har idag samarbete med tre kommuner som kör pilottester på olika digitaliseringstjänster. Huvudprodukten är en unik och patenterad modul som monteras på hushållens sopkärl och sedan pratar direkt med ruttplaneringsverktygen som ger sopbilarna deras insamlingsrutter.

Det är en grupp namnkunniga investerare och entreprenörer som nu går med i bolaget: Anders Hedberg, medgrundare Sensative, Dan Nilsson, grundare Fyndiq och Karsten Deppert, grundare Contentor. Samtidigt har bolaget fått beviljade anslag från Vinnova, Energimyndigheten och ALMI.

- Återvinningsbranschen ligger 10 till 20 år efter i digitaliseringsprocessen, Tom har gjort en enorm insats på kort tid för att effektivisera branschen. Bolagets produkter har så många vinnare; konsumenterna, kommunerna och miljön. Det gick jag igång på, säger Dan Nilsson.

Bolaget tar in totalt 3,2 miljoner i såddkapital och stödfinansiering för att säkra pilottest och produktutvecklingen för att ta fram de färdiga produkterna. Inom tolv månader kommer man att ta in en större investeringsrunda för att kunna kommersialisera produkterna fullt ut och även kunna svara på alla förfrågningar från kommuner i Sverige och utomlands som står på kö för att provköra lösningen.

-Jag blir nedringd av kommuner som vill köra pilottester, som det vi kör i Helsingborg, där hushållen har uppkopplade sopkärl. Senaste veckorna har det ringt från Storbritannien och Indien, vilket är roligt, för jag vet inte hur de fått höra om oss,  säger Tom Johansen.

Anledningen till efterfrågan är dock självklar och handlar om kostnadsbesparingar och miljön:

- Vi räknar med att kunna spara in kraftigt på kostnaderna för kommunerna. Samtidigt kommer hushållen få makten över sitt eget avfall och deras kostnader kommer att gå ned. Detta samtidigt som miljön är den stora vinnaren, när sopbilarna kör mer effektivt och invånarna involveras i avfallsinsamlingen,  säger Tom Johansen vidare.

Bolagets affärsmodell går ut på att dels få engångsintäkter på sändarna, men sedan ta betalt per månad och enhet för anslutning till Bintels molnlösning, som analyserar beteenden och hanterar dataflöden mot ruttplanerare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078