23948sdkhjf

Statliga pengar för läkemedelsrening

Läkemedelsrester i miljön är ett problem. De renas inte i reningsverk utan går ut i sjöar och hav där de stör vattenlivet. Kristianstad har nu beviljats statliga bidrag för att bygga sin första läkemedelsrening.

Läkemedelsrester i avlopp orsakar stor stress på känsliga ekosystem. De hamnar i avloppet dels efter att ha passerat kroppen, men alldeles för mycket fulspolas också ned direkt i avloppet.

För att komma till rätta med problemet har staten genom Naturvårdsverket gett kommuner en möjlighet att söka bidrag till anläggningar för läkemedelsrening. Kristianstad ansökte under hösten 2018 och har nu fått beviljade bidrag för installera läkemedelsreningsteknik i Degeberga reningsverk. Där släpps det renade avloppsvattnet till Segesholmsån som hyser sällsynta arter av nattsländor och fiskar. Ån rinner vidare ut i Hanöbukten i trakten av Österlen.

– Vi har beslutat om bidrag både för Kristianstads inledande förstudie, förprojektering och investering, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket och fortsätter:

– Vi ser att åtgärden förväntas minska utsläppen så att det blir en mycket positiv påverkan på vattenmiljön.

Metoden som nu ska användas i Degeberga baseras på användning av aktivt kol.

– Kolet kan rena vissa problematiska läkemedelsrester, som exempelvis diklofenak, till mer än 90 procent, säger Inger Hansson, utvecklingsstrateg på C4 Teknik, Kristianstads kommuns tekniska förvaltning.

Projektet ska genomföras på Degeberga reningsverk, som byggs om redan 2020. Kostnaden bedöms till cirka 12,3 miljoner kronor där 11 miljoner kronor av kostnaden täcks av bidraget från Naturvårdsverket.

– Sådan här reningsteknik blir viktig för framtiden, men ännu viktigare är att vi som använder avloppet skärper till oss och slutar spola ned läkemedel överhuvudtaget och lämnar dem till apoteket istället, säger Inger Hansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11