Fett från stekpannan kan bli bränsle
I det aktuella projektet delar stadens miljöinformatörer ut så kallade fettreturburkar till 335 hushåll i Mölndalsbostäders fastigheter på Störtfjällsgatan och i Bifrost i Mölndal. I burkarna hälls använd matolja från till exempel fritering och marinader, samt annat flytande matfett från tonfiskkonserver, soltorkade tomater och så vidare. När burken börjar bli full töms den enkelt och kladdfritt i en tunna för fettinsamling som finns i miljörummet.
– Den insamlade matoljan kan sedan omvandlas till exempelvis biogas som vi kan köra bilar och bussar med. Det är mycket bättre att än att elda upp oljan och det gör även att vi blir mindre beroende av bensin och diesel, berättar Andreas Svendsen som arbetar på Tekniska förvaltningen.
– Vi vill kunna göra det lätt för våra hyresgäster att göra rätt och det är det vi gör nu. Med fettreturburken erbjuder vi ett enklare och smidigare sätt att samla upp och återvinna större mängder använd matolja. Om projektet faller väl ut finns möjligheter att vi kan införa fettinsamling i alla våra miljöhus, säger Camilla Axelsson på Mölndalsbostäder.
Läs även: Systemlösning för insamling av matfett
Andreas Svendsen säger också att Tekniska förvaltningen i Mölndal har som mål att erbjuda fettreturburkar och tunnor för fettinsamling även till andra bostadsbolag och bostadsrättsföreningar i kommunen, om försöket blir lyckat.
– Vi har stora förhoppningar. Mölndalsborna är duktiga på återvinning och intresserade av att lära sig mer, så det känns som att tiden är mogen, säger han.
Fettreturprojektet genomförs med stöd av det strategiska innovations-programmet RE:Source, som tillsammans finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.