23948sdkhjf

De skapar plan för cirkulär ekonomi

Trelleborgs kommun vill satsa på ett mer hållbart livsmedelssystem och anlitar Sweco för att skapa en plan för cirkulärekonomi.

Genom att kartlägga produktion, konsumtion och avfall från livsmedel i området, samt samarbeta med nyckelaktörer för att identifiera förluster och möjligheter till förbättring, vill kommunen ta nästa steg mot ett kretsloppssamhälle.

I Trelleborgs kommun finns stora arealer åkermark och merparten av det som odlas säljs utanför kommunen. Samtidigt köper både privata och offentliga aktörer in mat från andra delar av landet och världen. Nu vill kommunen utreda hur man kan skapa en mer hållbar livsmedelsförsörjning genom en omställning till cirkulärekonomi. Sweco har anlitats för att ta fram en plan för hur det skulle kunna gå till och vilka affärsmöjligheter det kan skapa lokalt.

Inom livsmedelssektorn innebär cirkulärekonomi att matproduktionen och förädling i större utsträckning ska vara lokal. Restprodukterna som inte kan förädlas eller konsumeras, kan omvandlas till biogas för jordbruksmaskiner och transporter eller till biogödsel som kan spridas på åkrarna.

Sweco har anlitats för att ta fram en praktisk plan med uppgifter och projekt som kommer att resultera i ett mer cirkulärt livsmedelssystem.

– Vi gör en analys av livsmedelsflöden som går in, genom och ut ur kommunen. Genom att identifiera nyckelmaterial, aktiviteter och nyckelaktörer kan vi hjälpa branschen att bli mer cirkulär, säger Alastair Carruth, projektledare på Sweco.

Med grund i analysen ska en praktisk och evidensbaserad plan tas fram. I denna finns förslag på utvecklingsmöjligheter, projekt och uppgifter för olika organisationer i Trelleborg .

– Det är spännande att få arbeta med det här projektet eftersom det är första gången en kommun gör en praktisk plan för cirkulär ekonomi i Sverige. Jag hoppas att vi kan visa andra regioner och aktörer inom branschen vilka fördelar det finns med att mäta flöden och koppla dem till en praktisk cirkulär plan, säger Alastair Carruth.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126