Tvåfacksystem minskade restavfall med 20 procent
De boende i nästan tusen villahushåll har sluppit åka med tidningar, pappers- och plastförpackningar till återvinningsstationen under ett års tid. Förutom nöjdheten har man också blivit bättre på att återvinna framför allt mjukplast. Den vanliga soppåsen, restavfallet, minskade i snitt med 20 procent bland testhushållen. Det motsvarar mer än 2000 ton på ett år om alla villor skulle erbjudas systemet i Göteborg.
Drygt 30 procent av de boende säger sig också ha tänkt mer på att minska på förpackningsavfall genom att till exempel köpa refill, storpack och ta med egen kasse sedan försöket inleddes.
– Många blev förvånade över hur mycket förpackningar de faktiskt har när de sett mängden i kärlen, något som motiverar att minska på detta vid inköp, berättar Emma Hilmersson vid Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
Många kunder vill även få glas och metall hämtat vid dörren, då de annars ändå måste åka till återvinningsstationen. Det erbjuder dock Kretslopp och vatten inte.
– Det ger bäst resultat att samla in de stora volymerna fastighetsnära, som pappers- och plastförpackningar i förhållande till vad det skulle kosta kunderna. Det är pappers- och plastförpackningar som oftast hamnar felaktigt i de vanliga soporna. I Göteborg finns det många återvinningsstationer och vi ser tvåfacksinsamlingen som ett komplement till dessa.
En del tycker inte att de ska betala för att få förpackningarna hämtade när de gör en miljöinsats genom att sortera.
– Kommunen får inte använda avfallstaxan till att hämta förpackningar eftersom det enligt lagen är producenterna som ska betala insamlingen. Det är producenterna som bekostar återvinningsstationerna. Så när vi nu erbjuder fastighetsnära insamling så måste vi ta ut självkostnadspris för förpackningskärlet.