Gå på opera och återvinn mobiler!
Efter tjugo dagar har man fått in långt över trehundra uttjänta mobiler, cirka trettio varje föreställningskväll. Dessa kommer att återvinnas av den upphandlade leverantören Veolia.
Så varför vill operan att folk ska plocka med sig en massa mobiler, när man vanligtvis vill få folk att stoppa undan dem?
Mobiler innehåller ämnen som guld, silver, palladium och coltan, bristmaterial som ofta utvinns under svåra förhållanden. I Sverige säljs fyra miljoner nya mobiltelefoner varje år men bara en halv miljon lämnas till återvinning och enligt FN:s miljöprogram är hanteringen av elavfall en av 2000-talets största miljöutmaningar.
Utöver att tillsammans med publiken göra en insats i en viktig fråga, är mobilinsamlingen en del av kommunikationen kring operans fyraåriga uppsättning av Richard Wagners Nibelungens ring. Detta mastodontverk inleds med att jorden plundras. Guld stjäls ur floden Rhen och en mörk resa mot Ragnarök inleds.
För GöteborgsOperan som länge prioriterat miljöarbetet är uppsättningen ett läroexperiment för hela huset att hitta nya grönare arbetssätt. Genom mobilinsamlingen inkluderas även publiken i det arbetet. För att skapa en knuff i rätt riktning kan den som lämnar in en mobil vinna ett Guldpaket (valfria biljetter och grön trerättersmeny) för två. En vinnare dras varje månad.
Starten för insamlingen skedde 17 november då både Rhenguldet (inledningen av Nibelungens ring) hade premiär och EU-projektet European Week for Waste Reduction, "Europa minskar avfallet" startade, med syfte att öka medvetenheten om hållbar resurs- och avfallshantering. Initiativet pågår till 31 januari 2019.