Ska bli världsledande inom glasinsamling
Nu vill Svensk Glasåtervinning även bli världsledande när det gäller att tömma insamlingsbehållare med glasförpackningar på återvinningsstationerna. Därför har man nu ingått ett avtal som innebär att landets samtliga 5 000 återvinningstationer ska förses med nivåmätare. Vinsten är minskade CO2-utsläpp och fräschare återvinningsstationer.
Med hjälp av nivåmätare effektiviseras tömningen på återvinningsstationerna. Bakom initiativet står Svensk Glasåtervinning i Hammar och tekniken tillhandahålls av Norrbottenföretaget Smart Recycling Norden AB. 2016 infördes de första nivåmätarna i Kalmar och de har sedan dess testats runt om i landet med positiva mätbara effekter.
- Syftet med systemet är att vi ska kunna tömma i rätt tid. Med hjälp av en nivåmätare som monteras på behållaren mäts innehållet och skickar sedan informationen via mobilnätet till den insamlingsentreprenör som sköter tömningen. På det här sättet minskar vi antalet onödiga transporter och undviker överfulla och skräpiga stationer, säger Peter Trimmel, affärsområdeschef på Svensk Glasåtervinning.
Insamlingsentreprenörerna kan via en smartphone, dator eller surfplatta se hur full en behållare är. Det finns också en algoritm som beräknar vilket datum behållaren troligen kommer att vara full vilket skapar effektiviseringsmöjligheter då man kan planera transporterna på ett helt annat sätt än tidigare.
Storskalig utrullning
Under början av 2019 kommer montering och driftsättning av nivåmätarna att inledas. Ambitionen är att till sommaren 2019 ska samtliga stationer vara utrustade med en fungerande nivåmätare. Svensk Glasåtervinning har tecknat ett femårsavtal med Smart Recycling där leverantören under avtalstiden tar ett stort ansvar för att nivåmätarna fungerar som de ska och även ser till att tillkommande stationer utrustas med nya nivåmätare.
- Det ska bli väldigt intressant att följa utvecklingen på våra tömningar över tid när samtliga tömningar snart kommer att ske efter behov istället för som idag tömmas efter en fast körlista. Jag är ganska säker på att vi generellt kommer att minska antalet tömningar samtidigt som vi kommer att minska andelen överfulla behållare, avslutar Peter Trimmel.