Projekt om kemisk återvinning
Petrokemijätten Sabic har tecknat ett samförståndsavtal (MoU) med plaståtervinningsföretaget Plastic Energy. Företagen avser att bygga en gemensam fabrik i Nederländerna för att förfina och uppgradera råmaterial genom återvinning av lågkvalitativt, blandat plastavfall vilket annars är avsett för förbränning eller deponering.
Anläggningen är planerad att gå i kommersiell produktion år 2021. Enligt Sabic är de det första petrokemiska bolaget som genomför ett projekt inom ramen för kemisk återvinning där man använder plastavfall som råmaterial i en ångcracker.
Plastic Energy har utvecklat en patenterad, koldioxidsteknologi som kallas termisk anaerob omvandling (TAC) för att omvandla ett brett sortiment av uttjänta, smutsiga och förorenade plaster, som knappast kan återvinnas för konventionella processer, till alternativa bränslen eller olja, som kallas Tacoil.
Tacoil används för att tillverka ny, jungfrulig livsmedelssäker plast. I processen smälts plasten i en syrefri miljö och bryts sedan ner till syntetiska oljor. Oljorna behöver sedan förädlas och uppgraderas som råmaterial för traditionella petrokemiska användningsområden.
Företaget äger och driver två plaståtervinningsanläggningar i Sevilla och Almeria, båda i Spanien.
Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.