Start för utbildning om hållbara material
Utbildningen sker på sex orter i landet och har tagits fram med finansiering från Naturvårdsverket.
BioLyftet är en utbildningssatsning för små och medelstora företag och är en del i Naturvårdsverkets satsning på en hållbar plastanvändning och minskad miljöpåverkan från plast.
- Det finns många bra produkter som är gjorda av plast. Idag tillverkas plast oftast av fossil olja. Genom att stödja BioLyftet vill Naturvårdsverket göra det enklare att hitta mer hållbara återvunna eller biobaserade material som passar företagens behov, säger Sara Malmgren, handläggare på Miljömålsenheten, i ett pressmeddelande..
Syftet är att stödja företagen så att fler hållbara produkter kommer ut på marknaden. Satsningen riktar sig till företag som idag använder miljömässigt mindre hållbara material i sina plast- och textilprodukter.
- Vi vill att företagen ska få kännedom om vad det finns för biobaserade eller återvunna alternativ som kan ersätta materialen som de använder idag. Målet är att företagen som ett första steg ska ta fram en plan för hur de kan byta ut materialet i en enskild produkt, säger Jonas Aspling från RISE, Research Institutes of Sweden, som är projektledare för utbildningen.
Utbildningen kommer att ske på sex olika platser i landet, med start i januari 2019. Utbildningen genomförs under två dagar och föregås av ett frukostseminarium där det går att att höra om möjligheter och vad utbildningen innehåller. Första frukostseminariet hålls 23 januari i Stockholm, följt av 24:e i Uppsala och 30:e i Borås. Både frukostseminariet och utbildningen är kostnadsfria.
Initiativet kommer från innovationsprogrammet BioInnovation och genomförs i samarbetet med branschorganisationerna Innovations och kemiindustrierna i Sverige; IKEM, Textil och konfektionsindustrin; TEKO och Skogsindustrierna.
Mer info om BioLyftet finns här.