Plastinitiativ uppmärksammades
– Uppsala är ett lysande exempel på hur en kommun kan vara med och ställa om till en cirkulär ekonomi och hållbart samhälle. därför vill vi sprida detta goda exempel så att vi kan underlätta övergången från en linjär till en cirkulär ekonomi för fler svenska kommuner, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells.
Offentlig upphandling motsvarar en sjättedel av Sveriges BNP och kommunerna står för en stor del av detta. Sommaren 2018 presenterade Ragn-Sells en kartläggning som visade på obefintliga krav på återvunnet material i kommunernas upphandling. I undersökningen är det endast fem kommuner, Håbo, Perstorp, Lilla Edet, Salem och Borlänge som sticker ut.
Nu kan en sjätte kommun adderas till listan över goda exempel, nämligen Uppsala kommun. Det är genom deras arbete inom Uppsala klimatprotokoll och projektet ”Klimateffektiv plastupphandling” som Ragn-Sells nu vill hylla deras arbete.
– För att minska plastens klimatpåverkan har vi infört en plaststege som börjar med att vi behöver fundera om vi ens behöver använda materialet över huvud taget. Men när vi använder plast så skall återvunnen råvara användas i första hand för att begränsa klimatpåverkan. De är därför självklart att vi som kommun ska efterfråga återvunnen plast i våra upphandlingar där det går, säger Anna Hilding, projektledare för Klimateffektiv plastupphandling i Uppsala kommun.
Den 6 februari besökte Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans Uppsala för att dela ut ett diplom för deras arbete med att prioritera varor producerade av återvunnen plast i sina upphandlingar.
– Tack Uppsala kommun för att ni tar ledartröjan i en så viktig fråga som upphandling. Att detta görs genom Uppsala klimatprotokoll där de tillsammans med flera aktörer, både från det privata och den offentliga sektorn samt näringslivet är glädjande. Nu hoppas jag att fler kommuner följer ert goda exempel, säger Pär Larshans.