Avloppsvatten blir konstsnö
Alfa Laval är ledande inom utvecklingen och har bland annat installerat sina filtermoduler på en skidort i Polen. Ett effektivt sätt att lösa både problemet med smutsigt vatten och bristen på rent vatten till anläggningen.
Att rena smutsigt vatten i membranbioreaktorer, så kallad MBR-teknik, förutspås få en allt viktigare roll för hur man världen över bättre kan ta tillvara på vatten. Historiskt sett har den höga energianvändningen varit ett av de främsta hindren för ett brett genomslag för tekniken. Detta har företaget nu gjort extra insatser för att komma tillrätta med. I de senaste membranfiltreringsmodulerna, som utgör en av de centrala delarna i tekniken, har energiförbrukningen kunnat minskas med 50 procent. Nu installeras enheter i anläggningar över hela världen, bland annat i en visionär skidanläggning i södra Polen.
Där tacklar man två utmaningar med hjälp av MBR-tekniken, föroreningar och vattenbrist. När fasta och andra biologiska ämnen har tagits bort från avlopssvattnet renar membranreaktorn vattnet som sedan används för att göra konstsnö på vintern och till att bevattna grässluttningarna på sommaren. Systemet har en dubbel fördel. Det förhindrar både att avloppsvattnet släpps ut obehandlat i lokala vattendrag, vilket tidigare var fallet, samtidigt som det minskar påfrestningen på de lokala vattenresurserna.
MBR-tekniken brottas fortfarande med ett motstånd hos allmänheten till att återanvända avloppsvatten. Oavsett hur rent vattnet i slutänden är finns detta motstånd, trots att det främst återanvänds för bevattning och liknande. Det är ett motstånd som i första hand är psykologiskt, och som delvis kan motverkas genom att, som i till exempel Singapore, istället kalla det återvunna vattnet för ”nytt vatten”.
Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.