23948sdkhjf

Vill se globalt bindande plastavtal

Åtta miljoner ton plastavfall läcker till miljön och haven varje år.

Det har lett till dokumenterade skador på 270 marina arter som fastnat i plastskräp eller spöknät. Mikroplasterna drabbar både människor och havslevande djur. År 2050 räknar forskarna med att nio av tio sjöfåglar kommer att ha ätit plast. Nu krävs ett kraftfullt avtal på global nivå för att klara plastkrisen, enligt Världsnaturfonden, WWF.                

 –Det är bråttom. Vi står inför en plastkris som riskerar att få stora miljö- och hälsomässiga effekter. Det vi ser är toppen på ett isberg. Därför uppmanar vi världens ledare att jobba för ett globalt bindande avtal nu. Målet är att stoppa utsläppen av plast till miljön och få en 100-procentig återvinning och återanvändning av plastavfallet senast 2030, säger Åsa Ranung, chef för vattenmiljö på WWF.

Uppmaningen kommer inför FNs miljömöte i Nairobi 11-15 mars då plastfrågan kommer upp. WWF lanserar idag rapporten ”Solving Plastic Pollution Through Accountability” med kravet ”No plastics in nature”. WWF riktar strålkastarljuset på bristen på ansvar i hela kedjan från produktion till plastskräp. Ett positivt steg i rätt riktning är EUs kommande förbud för vissa engångsartiklar till år 2021, men tuffare åtgärder måste till generellt på global nivå. Alla måste ta sitt ansvar inklusive utökat producentansvar.

–Producenter och företag i hela värdekedjan måste ta ett helhetsgrepp och minska användningen av jungfrulig plast. Plast som produceras bör ha hög kvalitet med ett värde på återvinningsmarknaden. Konsumtionen av jungfrulig plast måste ned och resursen tas om hand bättre i avfallshanteringssystemen, säger Metta Wiese, expert på plast och marina frågor på WWF.

Plastföroreningarna beräknas varje år kosta 74 miljarder kronor i form av förlorade inkomster för fiskerinäringen, handel och turism. 99 procent av plastens råvaror kommer från olja och fossil energi, och utsläppen spås öka med 50 procent i takt med att produktionen ökar.

”Ingen plast i naturen” är namnet på den globala namninsamlingskampanj som WWF driver  med krav på ett bindande plastavtal.

Mer info om kampanjen hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078