Nu ska säcken tömmas på återvinningscentralen
Samtidigt tas containern för ”Brännbart/Smått brännbart” bort och ersätts med en ny container för ”Saker som inte ska återvinnas”.
Det här är några av de åtgärder som görs för att öka sorteringen på återvinningscentralen och få ett renare material till återvinning.
- Containern för Brännbart/Smått brännbart har blivit lite av en slasktratt där man slänger allt möjligt. Ett tips är att sortera avfallet innan man åker till återvinningscentralen. Sen hjälper våra duktiga medarbetare till på plats, berättar Maria Eriksson, arbetsledare på återvinningscentralen.
Att skicka avfall till förbränning är dyrt, både för miljön och ekonomin.
– Enligt våra uppskattningar skulle 30 % av det avfall som ligger i containern för brännbart idag kunna återvinnas till nya material istället för att skickas till förbränning. Det handlar om ca 2500 ton på ett år och en besparing på ca 2 miljoner kronor, berättar Per Sundström, chef för Logistik och behandling på Gästrike återvinnare.
Efter att säcken tömts kan man ta hem och använda den igen eller lägga den bland plastförpackningar så att även den kan återvinnas.
En ny container införs också, endast för ”Saker som inte ska återvinnas”. I Gävle, Sandviken och Skutskär är den uppdelad på två olika containrar där man lägger det som är större än 1 x 1 m i den ena (t ex stoppade möbler och madrasser) och det som är mindre än 1 x 1 m i den andra (t ex resväskor, presenningar och takpapp).
En sådan här förändring har sedan tidigare genomförts i bland annat Örebro, Göteborg, Jönköping och Västerås med positiva resultat. I Västerås har man lyckats minska mängden avfall som skickas till förbränning med 50 % sedan förändringen i maj 2018.