Citynära återbruk och återvinning
Konceptet är framtaget av avfallsbolaget Sörab och tanken är att även den som inte är bilburen lätt ska kunna bidra till mer återvinning och till att saker cirkulerar istället för att de slängs.
Verksamheten är den första av sitt slag i Stockholmsområdet. Idén med Returpunkten är att den ska vara en kvartersnära central för återbruk där invånarna kan lämna in saker de inte längre använder men som kan vara till glädje för någon annan, som exempelvis husgeråd, porslin, böcker, verktyg, leksaker och fritidsartiklar. Man kan även lämna in mindre grovavfall och farligt avfall som batterier och kemikalier samt elektronik. Den nya verksamheten blir ett komplement till de större återvinningsanläggningarna som Sörab driver i regionen. Till Returpunkten tar man saker som man själv kan bära med sig.
I lokalen finns även möjlighet att laga saker eller skapa nytt av gammalt material. En liten verkstad och ett syrum finns tillgängliga. Planer finns också på att ordna event med möbelsnickare, skräddare, reparatörer och designers för att visa vad som går att göra med saker som ofta kastas bort. Även skolklasser kan besöka verksamheten för att lära sig mer om återbruk och återvinning.
Returpunkten är ett pilotprojekt som testas under två år för att möta den alltjämt ökande urbaniseringen. Faller testet väl ut kommer verksamheten fortlöpa och Sörabs mål är att öppna fler centrala Returpunkter i regionen framöver.