Över 5000 sopkärl kopplas upp
Under 2018 och 2019 har ett pilotprojekt med uppkopplade hushållskärl i Helsingborg utvärderats av NSR, det kommunalägda renhållningsbolaget, och Lunds Universitets forskare. Projektet har visat sig minska antalet tömningar av kärlen med 40 %. Samtidigt är hushållen som varit del av testet väldigt nöjda och upplever att de själva kan påverka och minska sin miljöpåverkan. En av användarna säger i en intervju med Lunds Universitet: “...och det har blivit en sport kan jag känna. Det blir en liten tävling med sig själv, hur länge kan det gå denna gång innan jag behöver tömma.” Dessa resultat har uppnåtts utan att hushållen får lägre kostnader om de tömmer mer sällan vilket tyder på att den faktiska miljöeffekten kan vara betydligt högre.
För NSR AB uppfyller projektet bolagets tre huvudmål om sänkta kostnader, lägre miljöpåverkan och högre kundnöjdhet.
- Vi estimerar att vi sparar 20 % av kostnaden för vår hantering av hushållsavfall och samtidigt sänker vår miljöpåverkan. Detta ihop med den fantastiska responsen från våra kunder gör att vi nu expanderar projektet till att omfatta totalt 5500 sopkärl i Helsingborg, säger Björn Jacobsson som är IT- och digitaliseringschef på NSR AB.
När de nya 5000 sändarna är på plats i Helsingborg så blir det världens största installation på en enskild plats av sensorer som kommunicerar med den nya och snabbväxande LoRaWAN-tekniken. Bintels nytillträdde vd Michael Wictor, är optimistisk inför framtiden:
- Ingen har någonsin kört en sådan här stor utrullning med denna teknik. Vi ser att vi ihop med Helsingborgs renhållningsbolag NSR nu tar ett gemensamt spadtag för att påbörja eran där IoT kan göra skillnad på stor skala.