23948sdkhjf

Bättre för miljön bryta i Sverige

Sveriges radio har i ett antal inslag granskat olika typer av elprodukter och de sällsynta jordartsmetaller som blir allt viktigare i elektronik och batterier

Mycket av de sällsynta jordartsmetallerna bryts i Kina men det finns tillgångar även på andra platser till exempel Norra Kärr nära Gränna.
Enligt Sveriges Radio visar en forskningsrapport som publicerats av schweiziska institutet MDPI att utvinningen i Norra Kärr skulle ha betydligt mindre utsläpp och miljöpåverkan än i den kinesiska gruvan Bayan Obo.

Anledningen är bland annat lägre halt radioaktiva ämnen i berggrunden utanför Gränna och den skarpare miljölagstiftningen som finns i Sverige.

Sedan flera år vill ett bolag få tillstånd att bryta i Norra Kärr men det har lett till omfattande protester från allmänhet och även myndigheterna är tveksamma. 
– Dels är det Natura 2000-områdena, men det är också Vättern som är en stor dricksvattentäkt som man behöver titta på. Generellt generar gruvindustrin stora mängder avfall, säger Jennifer Brammer, geolog på Naturvårdsverket till SR. 

Peter Åkerhammar på SGU säger att det generellt skulle vara miljömässigt bättre att utvinna i Sverige.

– Jag tror att vi helt enkelt skulle kunna göra det på ett bättre, mera hållbart sätt, säger han.

För att minska brytningen skulle återvinning av metallerna vara ett alternativ men Sveriges Radio rapporterar också att i stort sett inga sällsynta jordartsmetaller återvinns eller återanvänds utan istället bryts det bara nytt. Det är inte tekniken som lägger hinder i vägen utan det är att det inte är ekonomiskt lönsamt och att det inte finns lagkrav som styr i rätt riktning. 
– Det går definitivt att återvinna, säger Krister Forsgren, forskningsdirektör på Stena Metall, ett av Europas största återvinningsföretag, till Ekot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109