Stor ökning av fosfor, kväve och mull
Mellan 2017 och 2018 ökade mängden fosfor som landets 42 Revaq-verk återför till kretsloppet med 35 procent, enligt Revaqs årsrapport.
- Det är oerhört glädjande att vi kan bidra med så här mycket näringsämnen och mull. Det visar att Revaq, ett certifieringssystem för hållbar cirkulär ekonomi, spelar en viktig roll för att kretsloppet från stad till land ska fungera, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten och ordförande i Revaqs styrgrupp, i ett pressmeddelande.
Under 2018 återfördes 2032 ton fosfor via slam från Revaq-certifierade reningsverk till åkermark. Det motsvarar cirka 15 procent av Sveriges totala mineralgödselimport för fosfor.
- Vi ser det här som ett betydelsefullt inspel till den pågående statliga utredningen om cirkulär återföring av fosfor till kretsloppet. Med EU:s strängaste regler för användning av slam på åkermark och ett stort förtroende hos de som använder vårt slam som gödsel, står vi för ett stort och viktigt bidrag till Sveriges behov av fosfor men även för en stor återföring av mull och kväve. Det vore mycket olyckligt om vi skulle övergå till att förbränna allt slam, säger Anders Finnson.
Landets 42 Revaq-certifierade reningsverk står numera för 50 procent av den totala slamproduktionen i Sverige. Den totala mängden slam som godkänts av Revaq för användning på åkermark uppgick förra året till 90 700 ton torrsubstans. Av dessa användes 65 000 ton på åkermark och resterande som anläggningsjord.
Grunden i Revaq är ett kontinuerligt och konkret förebyggande kemikaliearbete, det så kallade uppströmsarbetet. Under 2018 eliminerades 25 enskilda kadmiumkällor och 94 farliga ämnen fasades ut. Sedan starten år 2008 har mer än 5000 verksamheter – till exempel industrier, biltvättar och värmeverk – kontaktats av Revaqs medlemmar för utfasning av oönskade kemikalier och ämnen.