Så mycket mikroplast kan stoppas med rätt underhåll
En unik studie som under ett års tid mätt mängden mikroplaster som släpps från en konstgräsplan visar hur rätt sorts underhåll kan minska det radikalt.
Studien, som genomförts av Ecoloop i samarbete med Svenska Fotbollsförbundet, Ragn-Sells, Svensk Däckåtervinning och Kalmar kommun, kommer fram till att den potentiella mikroplastspridningen från konstgräsplanen som man undersökt var cirka 55 kilo under ett år. Om rätt sorts drift- och skötselåtgärder används skulle istället endast 100 gram gå förlorat. Av de 100 grammen kan tio procent vara gummigranulat.
– Studien är den första i Sverige med kontinuerliga mätningar vid en konstgräsplan och resultaten visar att den mikroplastspridning som i dagsläget inte skulle kunna stoppas är liten i relation till tidigare siffror, som baserats på teoretiska antaganden, säger Fredrick Regnell på Ecoloop, projektledare för studien.
I dag rekommenderar Svenska Fotbollsförbundet bland annat att granulatfällor och borstar finns på plats när man bygger konstgräsplaner, något som studien slår fast kan reducera mikroplastspridningen radikalt.
Exempel på andra underhållsåtgärder som skulle vara effektiva är enligt Fredrick Regnell till exempel utbildning för underhållspersonal och mer tid till att borsta av underhållsfordon, installation av staket med markbrädor och att den snö som skottas av från planen inte lämnar området.
– Vi har sett att blöt väderlek bidrar till större potentiell spridning än torr för att granulat lättare fastnar på kläder och fordon då. Spridningen via spelare är den spridningsväg som utgör störst utmaning då spelare och ledare aktivt måste ta ansvar för att borsta av sig innan konstgräsplanen lämnas. Förhoppningen framöver är att siffrorna från denna studie sätts i relation till andra utsläppskällor av mikroplast i samhället, för att se vad som är stort och smått och på så vis underlätta prioriteringsåtgärder, säger Fredrick Regnell.