Matavfallspåsar i fruktavdelningen succé
Det visar resultatet från ett pilotprojekt med matavfallspåsar som frukt- och grönsakspåse.
Karlstad kommuns miljöförvaltnings projekt Koll på plasten har i samarbete med Karlstads Energi AB drivit pilotprojektet och erbjudit matavfallspåsar till frukt och grönsaker i fyra livsmedelsbutiker.
Under projektet har kunder haft möjlighet att tycka till om påsarna via en enkät. Totalt har 2586 svar kommit in och enkäten visar att majoriteten av kunderna tycker att det är mycket bra att det finns matavfallspåsar som komplement till plastpåsar och säger sig vilja fortsätta handla frukt och grönsaker i en papperspåse.
- 30 000 matavfallspåsar har använts som frukt- och grönsakspåse under projektettiden. Att använda matavfallspåsar som frukt- och grönsakspåse är ett innovativt sätt att minska plastanvändningen samt förbättra resursanvändningen eftersom påsen kan användas två gånger. Först som fruktpåse och sen som matavfallspåse. Vi är väldigt glada att pilotprojektet mottagits så väl och att majoriteten vill handla frukt och grönsaker i matavfallspåsar säger Jenny Sundén, miljöhandläggare, miljöförvaltningen.
Butikerna jobbar vidare
Butikspersonal har även haft möjlighet att svara på en enkät om hur det varit att arbeta med matavfallspåsar istället för plastpåsar. Personalen uppger att de till stor del fungerat bra och att de uppskattar när kunder har matavfallspåsen öppen när de ska betala i kassan.
- Intresset för att fortsätta använda matavfallspåsar som fruktpåse finns kvar hos butiker som medverkat i pilotprojektet. Vi ser också att konceptet spridit sig och att fler butiker nu erbjuder matavfallspåsar i frukt- och grönsaksavdelningen, säger Jenny Sundén, miljöhandläggare, miljöförvaltningen.
- Ett mycket lyckat projekt som lovar mer. Framöver är det viktigt att de affärer som vill gå över till matavfallspåsar använder rätt påsar, alltså påsar som kan rötas och bli till biogas. Vi är villiga att förmedla kontakten till de leverantörer som tillverkar påsar som fungerar i rötningsprocessen, säger Marcus Edenberg, planeringsingenjör på Karlstads Energi.