23948sdkhjf

Ny teknik för kemisk PET-återvinning

– Om vi går från en linjär till en cirkulär ekonomi så skulle PET-återvinning kunna bli en evighetsmaskin, säger Maarten Stolk, affärsutvecklare vid Ioniqa Technologies.

Ioniqa Technologies är ett spinoff-företag från Eindhovens Tekniska Universitet, specialiserat på att skapa värden av PET-avfall genom en egenutvecklade, patenterad, cirkulär teknik. I dagsläget arbetar företaget med att skala upp sin separations- och plattformsteknik vilken endast är inriktad på PET-plast. Men målet är att tekniken även ska kunna tillämpas på andra plaster och organiska material i framtiden.


Behovet av hållbar plast är stort, och något måste göras för att volymerna ska öka, anser Maarten Stolk, affärsutvecklare vid holländska Ioniqa Technologies. Stolk anser att mekanisk återvinning är en automatiserad, dyr lösning, eftersom det alltid kvarstår en viss andel avfall som inte kan återvinnas. Den mest optimala lösningen ur ett hållbart perspektiv är en cirkulär lösning där man undviker att det kvarstår något avfall, säger han.


– Vi måste omvärdera vår värdekedja. Alla, såväl produktdesigners, materialtillverkare och även konsumenten måste tänka om hur vi kan göra affärer på ett annorlunda sätt jämfört med idag.


Enligt Maarten Stolk återvinns endast 10 procent av den samlade produktionen av PET-plast idag. Resten hamnar på deponi, bränns eller dumpas i naturen.


– Det finns en enorm mängd material som vi inte återvinner och som vi skulle kunna använda så mycket bättre. Jag är inte motståndare till mekanisk återvinning, men det finns vissa nackdelar. Om vi bortser från att transparent PET och olika färger måste särskiljas, så minskar materialets hållfasthet efter bara sex gångers återvinning. Och det får ändå anses vara väldigt bra.


Ioniqa Technologies lösning handlar om att ta hand om det förbrukat plastavfall och via en kemisk återvinningsprocess omvandla det till monomerer vilka kan ersätta oljebaserade monomerer, i oändlighet.


- Ju större andel PET-plast som går in i denna cirkel, desto mer kan vi minska vårt koldioxidavtryck. Med vår process kan vi skapa PET med 75 procent lägre koldioxidutsläpp än andra metoder.

Företaget tar idag emot alla typer av nermalt PET-avfall, dock ej PET-flaskor. Tillsammans med en speciell katalysator och olika typer av lösningsmedel bryts polyestern ner till högvärdiga monomerer, vilka sedan kan polymeriseras på nytt till ny PETG. Även katalysatorn separeras (med hjälp av magneter), och används på nytt även den. Detsamma gäller för lösningsmedlet.

Idag har Ioniqa en demofabrik i Nederländerna i vilken man kan ta emot 10 000 ton årligen. 60 procent av kapaciteten nyttjas i dagsläget.

– Men vi växlar snabbt upp. Teknologin är skalbar och målsättningen är att växa så att vi 2021 ska kunna erbjuda vår teknologi på licens.

Ioniqa Technologies är en av sex medlemmar i den nybilade organisationen Chemical Recycling Europe. Det är en icke vinstdrivande organisationen med syfte att främja utvecklingen av kemisk återvinning av polymera material i Europa samt att fördjupa samarbetet med EU-institutioner och utveckla positiva relationer genom hela värdekedjan inom plaståtervinning i Europa

Läs mer på https://www.chemicalrecyclingeurope.eu

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095