När blir återvunnen elektronik årets julklapp?
Det visar en ny Sifoundersökning inför julhandeln som genomförts på uppdrag av Ragn-Sells. Samtidigt är möjligheterna för julklappsshoppare att välja elektronik tillverkad av återvunnet material mycket begränsade.
– Undersökningen visar att suget efter elektronik som är tillverkad av återvunnet material är mycket stort. Nu är det upp till elektronikbranschen att erbjuda produkter som svarar mot efterfrågan, säger Camilla Sonnentheil, affärsutvecklingschef på Ragn-Sells Recycling.
Svenskarna väntas köpa julklappar för runt 80 miljarder kronor, enligt HUI Research, och elektronik utgör en stor del. Inför årets julhandel uppger mer än åtta av tio svenskar, 85 procent, att de vill ge bort elektronik gjord av återvunnet material i större utsträckning. Den viljan går igen i alla grupper i undersökningen, även om kvinnor uttrycker en något starkare efterfrågan än män.
Trots det stora värdet hos de metaller och andra material som finns i våra elektroniska julklappar tas bara en liten del tillvara för att användas på nytt. Enligt Naturvårdsverket återvinns bara mellan 10 och 25 procent av småelektroniken i Sverige, och tusentals ton elavfall slängs varje år i svenska hushållssopor.
Vanliga elektronikprylar som telefoner och datorer innehåller en lång rad värdefulla material, från guld och silver till sällsynta metaller som kobolt och palladium. Dessutom krävs stora mängder vatten och energi för att nyproducera råvarorna, ett problem som minskar väsentligt om de i stället återvinns ur de saker vi redan har. Det är också viktigt att material som kan vara farliga, som kvicksilver, tas omhand på ett säkert sätt.
Fakta om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Ragn-Sells i form av 1 000 online-intervjuer under september 2019. Frågan som ställdes i undersökningen var: ”Svenskarna köper julklappar för runt 80 miljarder kronor och elektronik utgör en stor del. Skulle du vilja ge bort elektronik som är gjord med återvunnet material i större utsträckning om det gick?”
Svaren fördelade sig som följer:
Ja, absolut: 57 procent (kvinnor 62 procent, män 51 procent)
Ja, helst: 28 procent (kvinnor 27 procent, män 29 procent)
Nej, helst inte: 3 procent (kvinnor 1 procent, män 4 procent)
Nej, absolut inte: 1 procent (kvinnor 1 procent, män 1 procent)
Tveksam, vet ej: 11 procent (kvinnor 9 procent, män 14 procent)