Studie: Prioritera återvinning av kväve
Fosfor har länge starkt prioriterats vad gäller återvinning från avlopp och i direktivet till den sittande slamutredningen är fosfor det enda näringsämnet som nämns. Kväve bör dock prioriteras högst, enligt en ny utvärdering av kriterier kopplade till användning av icke förnybar resurs, sårbarhet, och potentiellt minskad klimatpåverkan. Det framgår av en studie gjord av SLU-forskaren Håkan Jönsson.
Vid prioritering av återvinning från avlopp betonas ofta att fosfor är nödvändigt för allt liv och att det snart kommer att ta slut. Det kan dock finnas skäl att ifrågasätta denna ensidiga betoning på fosfor. Rapporten ”Fosfor, kväve, kalium och svavel – tillgång, sårbarhet och återvinning från avlopp” går igenom:
a) risker kopplade till att konstgödsel tillverkas av icke förnybara resurser
b) sårbarheten för svensk växtodling vid stoppad import av konstgödsel
c) potentiellt minskad klimatpåverkan vid återvinning av växtnäring från avlopp.
Samtliga i studien undersökta kriterier visar att återvinning av kväve från avlopp bör prioriteras högst och betydligt högre än återvinning av såväl fosfor som kalium. Den sittande slamutredningen är enligt sina direktiv tvungen att senast 10 januari 2020 lägga fram ett förslag fokuserat på återvinning av fosfor från avloppsslam. Risken är då uppenbar att VA-branschen kommer att tvingas lägga stora resurser på återvinning av fosfor, resurser som borde satsas på återvinning av kväve för att bäst bidra till ökad hållbarhet för såväl avlopps- som hela livsmedelssystemet, menar SLU.
Hela rapporten kan du läsa här.
Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.