Northvolt etablerar batteriåtervinning nästa år
Det handlar om en pilotanläggning som placeras i Västerås. Återvinning, i programmet Revolt, är en hörnsten i Northvolts vision om hållbar tillverkning av litiumjonceller. Anläggningen väntas kunna starta under 2020 och den kommer att göra en plattform för utveckling och validering av Northvolts återvinningsprocess. Inledningsvis är målsättningen att anläggningen ska ha en kapacitet på 100 ton per år.
Längre fram räknar Northvolt med att bygga en fullskalig återvinningsanläggning i anslutning till Northvolt Ett, den jätteanläggning för batteritillverkning som är under uppförande i Skellefteå. Där är målsättningen att 50 % av insatsmaterialen till nya battericeller ska komma från återvunna dito till 2030. Det första blocket i den anläggning väntas kunna tas i drift 2022 med en kapacitet att återvinna ca 25 000 ton battericeller per år.
Processen som företaget ska använda är utvecklade tillsammans med Chalmers Tekniska Universitet, är hydrometallurgisk och möjliggör återvinning av litium, nickel, mangan och kobolt.
Fakta:
I Europa finns idag en kapacitet att återvinna ca 33 000 ton batterier per år. Dock är denna kapacitet vare sig speciellt lämpad för att effektivt återvinna de metaller som ingår i litiumjonbatterier, eller tillräcklig för att hantera de volymer batterier som kommer att sättas på marknaden när elektrifiering av transporter skalas upp. Redan i år väntas ca 75 000 ton batterier nå end-of-life i Europa.