LKAB avbryter Ragn-Sellssamarbete kring utvinning av råmaterial ur gruvavfall
LKAB meddelar att förstudien för projektet att industrialisera en process där kritiska råmaterial som fosfor och sällsynta jordartsmetaller utvinns ur gruvavfall går vidare med att utvärdera och jämföra flera möjliga produktionstekniker och samarbetspartners.
Från projektstarten 2018 har LKAB samarbetat med Easymining, ett dotterbolag till Ragn-Sells, för att utvärdera möjligheten att industrialisera deras patenterade teknik för utvinning av fosfor. Avtalet som har reglerat detta samarbete avslutas nu av LKAB.
– Vi går nu vidare i utvecklingsarbetet och engagerar ett antal möjliga partners nationellt och internationellt för att utvärdera samtliga processer som vi har bedömt som intressanta och framkomliga vägar. Vi har alltjämt fokus på att utveckla en process för LKAB:s materialåtervinning som är energieffektiv, redo för industrialisering och som producerar rena och högkvalitativa produkter, säger Leif Boström, direktör för Division Specialprodukter på LKAB, i ett pressmeddelande.
De produktionstekniker som nu utvärderas används redan i pågående industriella processer eller kräver mindre del nyutveckling, vilket troligen innebär att de kan industrialiseras i snabb takt. Efter avslutad förstudie övergår projektet till förprojektering som ska utgöra grund för ett investeringsbeslut.
Produktionen och förädlingen kommer att ske i två steg. Flotation och produktion av apatitkoncentrat kommer att ske i direkt anslutning till befintlig järnmalmsproduktion i Malmberget och Kiruna. Koncentratet fraktas därefter med järnväg till en kustnära lokalisering, som ännu inte är bestämd, där nästa steg tar vid, att lösa upp apatit och separera fosfor, sällsynta jordartsmetaller och gips till högkvalitativa och rena produkter.
Recycling har varit i kontakt med David Högnelid, marknads- och kommunikationschef för Division Specialprodukter vid LKAB.
- Avtalet med Easymining är alltså nu avslutat och vi går vidare med att titta på andra tänkbara samarbetspartners. Vi räknar med att kunna informera om detta relativt snart, säger han.
Ragn-Sells skriver i ett pressmeddelande att man beklagar att LKAB har valt att avsluta samarbetet.
- Projektet har hittills visat mycket lovande resultat i laboratorieskala och det är synd att vi nu inte kan gå vidare med uppskalning, säger Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells.